VS willen stervende gevangene niet laten gaan

De Amerikaanse regering probeert te voorkomen dat een gevangene die wordt vastgehouden op de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba op last van een federale rechtbank wordt vrijgelaten.

De ongeveer 37-jarige Jemeniet Tariq Ba Odah is al acht jaar in hongerstaking en is volgens zijn advocaten zo zwak dat hij elk moment kan sterven. Hij krijgt twee keer per dag gedwongen voedsel toegediend, maar dat neemt niet weg dat hij bijna de helft van zijn gewicht heeft verloren en nog maar ongeveer 34 kilo weegt.

Ba Odah, die al sinds 2002 op Guantánamo Bay wordt vastgehouden zonder dat er een aanklacht tegen hem is ingediend, staat op een lijst van gevangenen die naar hun geboorteland mogen terugkeren. Toch heeft het ministerie van Justitie in een geheime notitie bij een rechtbank in Washington bezwaar aangetekend tegen zijn vrijlating. Het is onduidelijk waarom de regering Ba Odah niet wil laten gaan. Volgens het ministerie wordt nog steeds gezocht naar „een geschikte locatie waar gevangene Ba Odah naartoe kan”.

„Het enige wat de president hoeft te doen is zijn discretionaire bevoegdheid gebruiken door het besluit niet aan te vechten, zodat Ba Odah wordt vrijgelaten en niet zal sterven”, aldus advocaat Omar Farah van het Center for Constitutional Rights.

Obama heeft steeds gezegd dat hij Guantánamo wil sluiten, het Congres verzet zich. Er worden door de VS nog 116 mensen op Cuba vastgehouden, onder wie 69 Jemenieten. (AP)