UEFA beschuldigt Blatter en FIFA van lastercampagne tegen Platini

Sepp Blatters aftocht van het wereldtoneel zal allesbehalve geruisloos verlopen, kan geconcludeerd worden na een weekend waarin de verhoudingen tussen de scheidend FIFA-baas en UEFA-voorzitter Michel Platini op scherp zijn komen te staan.

De Europese voetbalbond UEFA heeft een verzoek gedaan aan de ethische commissie van de FIFA om een lastercampagne tegen Michel Platini te onderzoeken. Volgens de Duitse krant Die Welt werd vanuit het Zürichse FIFA-hoofdkwartier een stuk getiteld ‘Platini’s lijken in de kast’ gestuurd naar verschillende nieuwredacties. Een medewerker van de FIFA is volgens de Zwitserse krant Tages-Anzeiger co-auteur van het stuk. „We zijn bezorgd over de berichten van een mogelijke lastercampagne”, aldus een UEFA-woordvoerder.

De vete tussen de scheidend FIFA-voorzitter en zijn voormalige boezemvriend Platini, die kandidaat is om hem op te volgen, kreeg zaterdag een nieuwe dimensie na beschuldigingen van Blatter aan het adres van de Fransman in een interview met de Volkskrant. Blatter sprak over een incident waarbij Platini de 80-jarige broer van Blatter tot huilens toe zou hebben geïntimideerd tijdens een lunch voorafgaand aan de herverkiezing van Blatter tot FIFA-baas, afgelopen mei. Volgens Blatter zei de Fransman: „Vertel Sepp dat hij zich moet terugtrekken voor de verkiezing, anders gaat hij de gevangenis in.” Dit in een kennelijke laatste poging om de Zwitser te bewegen af te zien van een vijfde termijn aan het hoofd van de FIFA.

De wereldvoetbalbond was daags voor het congres in verlegenheid gebracht door de arrestatie van zeven bestuursleden. Onder druk – zo lijkt het althans – van verdere justitiële onderzoeken kondigde Blatter vier dagen na zijn herverkiezing zijn aftreden aan. Hij wordt zelf niet verdacht.

Blatter bleef in het interview op de vlakte over wat er zich in de vier dagen tussen zijn herverkiezing en de aankondiging van zijn aftreden heeft afgespeeld. „Ooit zal ik het uit de doeken doen.”