Turbulente zomer van scorende slungel

Hij wordt al jaren achtervolgd door scepsis, maar scoorde direct voor zijn nieuwe club. Spits Michiel Kramer, ras-Feyenoorder.

Feyenoord-spits Michiel Kramer kopt de 0-1 binnen tegen SC Cambuur, verdediger Calvin Mac-Intosch komt te laat. Feyenoord wint uiteindelijk met 0-2.
Feyenoord-spits Michiel Kramer kopt de 0-1 binnen tegen SC Cambuur, verdediger Calvin Mac-Intosch komt te laat. Feyenoord wint uiteindelijk met 0-2. Foto Laurens Lindhout / HH

Michiel Kramer doet wat rekoefeningen met fysiek trainer Arno Philips als de zestigste minuut nadert. De nieuwe spits van Feyenoord sjokt nog een paar keer langs de zijlijn als hij naar de bank wordt geroepen. Hij trekt zijn trainingsjack uit en luistert kort naar de instructies van de technische staf.

Dan ziet Kramer collega-aanvaller Colin Kazim-Richards op SC Cambuur-doelman Leonard Nienhuis afstormen. De kans om het duel open te breken in Leeuwarden. Maar hij mist, zoals zo vaak. „Nu moet je hem wisselen!” schreeuwt de radiocommentator van RTV Rijnmond door zijn microfoon.

En dat gebeurt. Twee minuten later volgt de aftocht van Kazim-Richards. Woedend trapt hij een krat met bidons omver. Exit Kazim, entree Kramer. Het debuut van de wat slungelachtige doelpuntenmaker, geboren in Rotterdam, opgegroeid in de wijk Zevenkamp, met een kamer vol Feyenoord-spullen. Thans woonachtig in Barendrecht, niet ver van de Rotterdamse Kuip.

Samen met zijn vader bezocht hij vroeger iedere thuiswedstrijd van zijn geliefde club, ze hadden een stoeltje in vak P en stonden op de Coolsingel toen de club in 1999 de laatste landstitel veroverde.

Kramer doet binnen zestien minuten wat Kazim al ruim een jaar niet lukt bij Feyenoord: overtuigen in de afronding. Een getoucheerde voorzet vanaf rechts, de 1 meter 95 lange Kramer zet zijn hoofd tegen de bal, een harde stoot volgt: 0-1. „Het is te gek voor woorden dat dit gebeurt”, zegt hij na afloop. „In de eerste minuten die je krijgt bij je nieuwe club, en je bent gelijk belangrijk voor je ploeg.”

Jongensboek? „Dit is wel een droomscenario.” Hij vraagt aan teammanager Bas van Noortwijk of hij zijn wedstrijdshirt met rugnummer 31 mag houden. Dat mag.

Turbulente transferzomer

De 26-jarige Kramer brak afgelopen seizoen door, met zeventien doelpunten werd hij clubtopscorer bij ADO Den Haag. Gevolgd door een turbulente transferzomer. Drie weken geleden leek hij nog dicht bij een vertrek naar Abu Dhabi, naar Baniyas FC. Maar die overstap ging op het laatste moment niet door nadat de onderhandelingen werden afgebroken. Uiteindelijk ging hij voor 1,5 miljoen euro naar Feyenoord – dat lang twijfelde. Discussiepunt in de top van de club: heeft Kramer wel de vereiste kwaliteiten als Feyenoord-spits?

De scepsis achtervolgt Kramer. Dat begon toen hij in de jeugdopleiding van stadsgenoot Excelsior zat. Zijn inzet tijdens de trainingen was ondermaats, vertelt Marco van Lochem, hoofd jeugdopleiding bij Excelsior. Hij begeleidde hem vijf jaar. Kramer had duidelijk talent. „Als jeugdspeler kon hij zijn grenzen verleggen, maar hij deed het niet”, zegt Van Lochem.

Begrijp Van Lochem niet verkeerd, Kramer is geen verkeerde jongen. Hij had nooit ruzie met hem. Maar de volharding om er tijdens trainingen het maximale uit te halen, ontbrak. Hartslagmeters bij de trainingen van ADO? Onzin, zei hij in VI.

Kramer is een speler die vaak in het laatste kwartier toeslaat, vorig seizoen acht van de zeventien keer. En ook gistermiddag, in de 77ste minuut. Dat was in de jeugd ook al, zegt Van Lochem. Maar als basisspeler had hij niet zoveel aan hem. „Dan was het alsof we met een man minder speelden.”

Excelsior zag het niet zitten in Kramer, hij vertrok naar NAC. Via Volendam, ADO en Feyenoord bereikte hij de eredivisietop. Voornamelijk door goals te maken, zijn handelsmerk om de critici van zich af kan houden.

Het statief moet naar boven worden bijgesteld als de spits zich voor de camera van RTV Rijnmond opstelt. In potentie is hij de nieuwe lieveling van het legioen. Krijgt hij meer krediet als geboren Feyenoorder? „Misschien. Ik moet het wel laten zien. Als ik er dadelijk vijf keer in sta en ik schiet één keer raak, kan ik er ook geen reet van.”

Lucky Feyenoord

Kramer is geen speler die je kan sturen als trainer, hij volgt zijn eigen plan. Bij zijn invalbeurt had hij weinig advies nodig van zijn trainer Giovanni van Bronckhorst. „Je hoeft niet zoveel tegen mij te zeggen. Ik weet heus wel wat er gevraagd wordt. Dan kan je wel een hele speech tegen me gaan houden, dat is niet nodig.”

Kramer is de surprise bij Feyenoord, dat piept en kraakt in de zomerregen in Leeuwarden. De ploeg ontsnapt in de slotfase aan puntenverlies: verdediger Sven van Beek werkt met een acrobatische omhaal een bal weg die waarschijnlijk de doellijn passeerde. De arbitrage beslist: geen goal. In de extra tijd zorgt Dirk Kuijt via een onterecht gegeven strafschop voor de eindstand: 0-2.

Lucky Feyenoord, dat door de aankoopdrift (zeven nieuwe spelers) over een ruime selectie van dertig man beschikt. Coach Van Bronckhorst heeft – anders dan zijn ontslagen voorganger Fred Rutten – de luxe om ieder moment een kwaliteitsinjectie in te brengen. Veelzeggend is de rondo in de rust tussen middenvelder Lex Immers (vorig seizoen basisspeler), de robuuste verdediger Eric Botteghin (in mei nog bekerwinnaar met FC Groningen) en Michiel Kramer.

Met zijn debuutgoal is de concurrentiestrijd tussen Kramer en Kazim geopend. Terwijl Kramer dolt met bijna iedereen die voorbij loopt, moet Kazim zich voor de camera’s verdedigen voor zijn wangedrag. En krijgt een reprimande van zijn coach. „Colin is een jongen die emotie toont, maar de manier waarop is natuurlijk niet goed. Hij geeft een verkeerd signaal naar buiten toe”, zegt Van Bronckhorst tegen de NOS. Vandaag volgt er een gesprek tussen trainer en spits.

En Kramer? Die moet minuten maken. Na het jongensboek wacht morgenavond de anonimiteit, hij speelt mee met het beloftenteam.

    • Steven Verseput