Reddingswerkers zien brokstukken van vliegtuig in Indonesië

Een toestel van Trigana Air, overigens niet het vliegtuig dat wordt vermist.
Een toestel van Trigana Air, overigens niet het vliegtuig dat wordt vermist. Foto EPA / Barbara Walton

Reddingswerkers in Indonesië hebben tijdens hun zoektocht vanmorgen brokstukken gevonden, die waarschijnlijk afkomstig zijn van het gisteren vermiste vliegtuig. Dat hebben de lokale autoriteiten vanmorgen vroeg aan persbureau AFP laten weten. De vermoedelijke vliegtuigdelen werden gevonden op ongeveer 50 kilometer afstand van luchthaven Oksibil.

De reddingswerkers doen nu een poging om dichter bij de brokstukken te komen, zodat ze kunnen controleren of het om delen van het toestel van Trigana Air gaat. Gisteravond liet het Indonesische ministerie van transport al weten dat inwoners van een dorp in de buurt van Oksibil een gecrasht vliegtuig hadden gevonden.

Vliegtuig Trigana was bijna op bestemming

Het toestel van Trigana Air, een klein passagiersvliegtuig van het type ATR 42, was gisteren op enkele minuten vliegen van de luchthaven van Oksibil toen de luchtverkeersleiding het contact met de cockpit verloor. Tien minuten daarvoor hadden de piloten nog toestemming gevraagd om te landen, omdat het weer in de omgeving erg slecht was.

Aan boord van het toestel zaten vijf bemanningsleden en 49 passagiers, onder wie vier kinderen. Het toestel was vertrokken van het vliegveld Sentani, eveneens op Papoea, voor een vlucht van ongeveer vijftig minuten. Uit gegevens in de digitale database van het Aviation Safety Network blijkt dat het vliegtuig van het type ATR 42-300 27 jaar geleden zijn eerste vlucht maakte.

Trigana op de zwarte lijst in Europa

Na verschillende incidenten, waarvan de laatste tijdens het taxiën in 2003 in St. Louis, Missouri, werd het toestel in 2005 gekocht door Trigana Air. Die vliegtuigmaatschappij staat sinds 2007 op de Europese zwarte lijst van luchtvaarmaatschappijen. In totaal staan daar rond de zestig verschillende Indonesische luchtvervoerders op, het grootste aantal van alle landen ter wereld. Plaatsing op de lijst betekent dat een maatschappij niet boven Europees grondgebied mag vliegen.

Indonesië heeft een slechte reputatie als het op veiligheid in het vliegverkeer aankomt. In december verdween bijvoorbeeld een toestel van AirAsia onderweg van Surabaya in Indonesië naar Singapore. Niet veel later werd bekend dat het toestel met 162 inzittenden in zee was neergestort. In juli stortte een militair transportvliegtuig neer, waarbij meer dan honderd mensen omkwamen. Sindsdien zijn strengere regels ingevoerd voor het vliegverkeer.

De route van de vlucht:

    • Joost Pijpker