Politieacties: Prinsjesdagstaking buiten Den Haag, blokkade ministeries

Politieagenten die actievoeren voor een betere cao gaan volgende maand op Prinsjesdag in heel het land behalve Den Haag een halve dag staken. Tijdens de algemene beschouwingen een dag later worden een aantal ministeries in Den Haag geblokkeerd.

Actievoerende agenten voeren actie rond het Binnenhof. De actie houdt verband met de vastgelopen CAO-onderhandelingen met VVD-minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) Foto ANP / Remko de Waal

Politieagenten die actievoeren voor een betere cao willen volgende maand op Prinsjesdag in heel het land behalve Den Haag een halve dag staken. De politiebonden NPB, ACP, ANPV en VMHP hebben tot de actie opgeroepen. Tijdens de algemene beschouwingen een dag later worden bij ministeries in Den Haag menselijke blokkades gevormd.

Het is de bedoeling dat politiemensen uit het hele land op 16 september naar Den Haag komen om de ministeries “van de buitenwereld af te sluiten”. De actie moet volgens de bonden uitmonden in een massale protestbijeenkomst.

Twitter avatar Politiebond Politievakbond ACP #Politie staakt op #Prinsjesdag, blokkeert ministeries tijdens Algemene Beschouwingen #cao http://t.co/DKmr2iKsKG http://t.co/aE5vzRa2VU
Twitter avatar NPBactueel NPB Politiebonden gaan staken op Prinsjesdag en de toegang tot ministeries blokkeren tijdens de Algemene Beschouwingen: http://t.co/xH64V8dnb0

Verder zijn de bonden van plan om vanaf donderdag geen medewerking meer te verlenen aan de uitzetting van vreemdelingen. De politie levert geen dossiers meer aan die nodig zijn voor uitzetting en ook de begeleiding van uitgeprocedeerden wordt gestaakt.

De politie voert al maanden actie voor een betere cao. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit volgens de bonden geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Klachten op intranet

Vorige week legde de politie tijdens het openingsweekend van de eredivisie haar werk neer. Vijf wedstrijden werden afgelast, vier gingen door en verliepen zonder incidenten. Voetbal kost de politie jaarlijks ongeveer 300.000 manuren. De bonden wilden met hun staking laten zien dat voetbalevenementen te veel politie-inzet vragen. Er worden al langer plannen gemaakt voor het terugdringen daarvan.

Onder agenten is veel kritiek op de baas van de nationale politie Gerard Bouman, omdat hij de al maanden aanhoudende politieacties voor meer salaris niet nadrukkelijk steunt. Vooral op het intranet van de politie zelf wordt er vaak luidruchtig geklaagd over Bouman. Hij weigerde zich in een interview met NRC uit te laten over de vraag of hij het eens is met de eisen van de politievakbonden. Hij zei alleen dat hij hoopt dat er voor de politie “een goede CAO” komt.

Lees ook: Incidenten overschaduwen het echte politiewerk en Prachtig werk, bergen kritiek, met antwoorden op vele vragen over de politie.
    • Laura Klompenhouwer