Politie wist van wapen moordverdachte Hoofddorp

Het politieonderzoek op de plaats delict in Hoofddorp Foto: ANP / Eric van Lieshout

De politie wist dat de verdachte van de moord op een 34-jarige vrouw in Hoofddorp een wapen had en lid was van een schietvereniging. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Noord-Holland.

Het zou gaan om de ex-vriend van het slachtoffer, waarvan bij de politie bekend was dat hij haar stalkte en lastig viel. Zo zou hij afluisterapparatuur geplaatst hebben in de auto en woning van de vrouw. Zij wilde hier echter geen aangifte van doen, omdat ze ‘zelf met haar ex in gesprek wilde blijven’.

Wat de politie ook wist, was dat de man een wapenvergunning had en een wapen in bezit had. Volgens de woordvoerder is de man na de melding van de afluisterapparatuur nagetrokken, maar was er geen aanleiding om zijn wapen in te nemen.

“Tot voor kort was de verdachte bij ons niet bekend. Ook zijn jaarlijkse controles voor het behoud van zijn wapenvergunning lieten geen onregelmatigheden zien. Het plaatsen van afluisterapparatuur was daarom geen aanleiding om hem zijn wapen af te nemen.”

In juni werd de vrouw voor een pizzeria aan de Hoofddorpse Sjoukje Dijkstralaan doodgeschoten. Een dag later kon de politie de verdachte aanhouden nadat hij zichzelf meldde op het bureau.

Politie wist ook van wapen bij moord Waalwijk

Ook bij de moord op een verpleegster in Waalwijk, vorige week, was de politie er vooraf van op de hoogte dat de verdachte een wapen had.

Tijdens een persconferentie erkende een woordvoerder dat de politie fouten heeft gemaakt in de week voorafgaand aan de moord. Hoewel de politie wist dat de man waarschijnlijk een wapen in bezit had, is er geen huiszoeking verricht.

D66 heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) om uitleg gevraagd over de handelingswijze bij de politie.

    • Sjoerd Klumpenaar