Politie op eiland Réunion staakt zoektocht wrakstukken MH370

Politieagenten zoeken langs de kustlijn van het Franse eiland Réunion naar mogelijke wrakstukken van de verdwenen MH370 van Malaysia Airlines.
Politieagenten zoeken langs de kustlijn van het Franse eiland Réunion naar mogelijke wrakstukken van de verdwenen MH370 van Malaysia Airlines. Foto EPA / Arnaud Andrieu

Politie- en legereenheden op het Franse eiland Réunion hebben hun zoektocht naar wrakstukken van de MH370 van Malaysia Airlines afgeblazen, zo schrijft persbureau Reuters op gezag van de politie. Eind juli werd een stuk vleugel gevonden bij de kust van het eiland. Volgens de Maleisische autoriteiten was het onderdeel van de Boeing 777, die vorig jaar verdween.

Autoriteiten zochten tien dagen lang met een legervliegtuig, twee helikopters en een politiespeedboot op zo’n 10.000 vierkante kilometer. Meer wrakstukken werden niet gevonden. De politie nam aangespoelde voorwerpen als flessen water in beslag om te onderzoeken of ze mogelijk bij het vliegtuig horen. De politie van Réunion:

“De statistische kans op het ontdekken van wrakstukken van de MH370 tijdens de gecoördineerde zoektochten blijkt extreem klein te zijn.”

over het vliegtuig

De verdwenen MH370, met 239 mensen aan boord, was vorig jaar maart in noordelijke richting onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Beijing. Zeven uur na het laatste radiocontact meldde het vliegtuig zich automatisch voor het laatst bij een communicatiesatelliet boven de evenaar (in zuidelijke richting).

Onder Australische leiding is lange tijd gezocht in een groot gebied in de Indische Oceaan ten zuidwesten en later ten westen van Australië. Dat heeft, behalve speculaties over mogelijk opgevangen geluidssignalen van de zwarte doos, nooit iets concreets opgeleverd.

De Maleisische minister Liow Tiong van Transport zei tien dagen geleden dat onderzoekers meer wrakstukken hadden gevonden, waaronder een vliegtuigraam en aluminiumfolie, maar dat niet bevestigd was dat deze bij het vermiste vliegtuig hoorden.

    • Sterre van der Hee