Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie Gouda bezorgd door mensen met ‘negroïde uiterlijk’ bij intocht Sint

De aanwezigheid van mensen met een “links georiënteerd” en “negroïde uiterlijk” gaf de politie bij de landelijke Sinterklaasintocht, vorig jaar, “een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen”.

Agenten staan bij actievoerders die protesteren tegen Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas.
Agenten staan bij actievoerders die protesteren tegen Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. Foto ANP / Remko de Waal

De aanwezigheid van mensen met een “links georiënteerd” en “negroïde uiterlijk” gaf de politie bij de landelijke Sinterklaasintocht, vorig jaar in Gouda, “een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen”. Dat schrijven de agenten in het proces-verbaal op grond waarvan Jerry Afriyie volgende week woensdag wordt vervolgd.

Hij is de enige van de negentig mensen die destijds werden gearresteerd, die ook daadwerkelijk wordt vervolgd. Alle andere zaken zijn geseponeerd. Afriyie, die al jarenlang actie voert tegen Zwarte Piet onder de naam Kno’ledge Cesare, wordt verdacht van mishandeling van een agent en wederspannigheid bij zijn arrestatie.

Op beelden die zijn gemaakt van de protesten tegen de Sinterklaasintocht op 15 november 2014, is te zien hoe Afriyie tegen de grond wordt gewerkt door een handjevol agenten dat bovenop hem gaat zitten. Zijn advocaat, Tomas Kodrzycki, is van plan die beelden volgende week in de rechtszaal te vertonen. Afriyie is destijds ook direct de bevoegdheid ontnomen om zijn baan als beveiliger uit te oefenen. Dat is volgens de politie, die deze bevoegdheid moet verlenen, vanwege de mishandeling van de agent – dat Afriyie alleen nog verdacht was en het toen nog niet eens vaststond of hij hiervoor zou worden vervolgd, had volgens de politie geen invloed op dat besluit.

Demonstratieverbod

Alle actievoerders in Gouda werden aangehouden omdat ze de Sinterklaasoptocht bijwoonden op een plaats waar de burgemeester een demonstratieverbod had afgekondigd. Zij stonden daar zwijgend, sommigen met anti-Zwarte Piet T-shirts aan. De journalist Kevin P. Roberson legde de arrestatie van Afriyie/Kno’ledge vast op film (ook te zien op deze website). [v.a. 7.30]

In het proces-verbaal schrijft de politie het volgende:

“Wij hielden ons op tussen het podium van Sinterklaas en de media. Wij zagen hier gezinnen met hun kleine kinderen staan en daartussen mensen, die opvielen door hun afwijkende uiterlijk met betrekking tot het beeld van mensen met gezinnen. Hun uiterlijk zou je kunnen typeren als links georiënteerd. Wij spraken deze mensen aan en hoorden dat zij geen antwoord gaven op eenvoudige vragen als: ‘Waar komen jullie vandaan en wat komen jullie hier doen of wat is jullie intentie?’ Wij zagen ook meerdere mensen met een negroïde uiterlijk zich tussen het genoemde podium en de opstelling van de pers begonnen te verzamelen. Sommige van hun hadden grote rugzakken en andere droegen t-shirts met teksten tegen racisme. Dit beeld gaf ons een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen.”