Niet kijken bij hoogtevrees: koorddansen op 290 meter hoogte

Zonder bescherming over een koord een ravijn oversteken. Spencer Seabrooke deed het en brak een record. Zijn poging blijkt deel van een volgens sommigen gevaarlijke trend in Noord-Amerika.

Screenshot uit YouTube-filmpje van Zac Moxley

Zonder bescherming over een koord een ravijn oversteken. Tussen je voeten en de grond zo’n 290 meter. De Canadees Spencer Seabrooke wilde een record vestigen door in die omstandigheden 64 meter af te leggen.

Hij deed zijn poging op 2 augustus in Squamish, British Columbia. Op de indrukwekkende dronebeelden die sindsdien zijn verschenen is te zien dat hij een paar keer zijn evenwicht verliest. Ook de kijker die geen last heeft van hoogtevrees, krijgt op zo’n moment een beetje een hartverzakking. Maar hij overleefde het en brak een record: het vorige voor ‘free solo slackline’ stond op 57 meter. Met bescherming kom je overigens veel verder.

De actie van Seabrooke blijkt te passen in een trend van slacklining (wiki) en andere extreme sporten. Natuurgebieden en -parken in Noord-Amerika worstelen volgens het Canadese nieuwskanaal CBC News met regulering van extreme sporten. Want is het wel legaal, zo hoog en zonder enige bescherming koordlopen? In British Columbia wordt basejumpen en ‘highlining’ ontraden, maar is (nog) niets verboden.

Waaghalzen als Seabrooke krijgen veel aandacht met hun stunts, maar die kunnen levensgevaarlijk zijn, bleek in mei. Toen overleed de Amerikaan Dean Potter bij een basejump-ongeluk in Yosemite National Park in de staat Californië. Dean filmde zichzelf eerder op dezelfde plek als Seabrooke nu, al was zijn koord toen ‘slechts’ dertig meter.

In Vancouver wordt nu gewerkt aan regels om extreme sporten te beperken. En ook steden als Seattle en Miami proberen slacklining en andere extreme sporten te reguleren. In Portland is de sport zelfs verboden in alle 209 parken.

De beelden van Seabrooke’s poging blijven adembenemend:

    • Laura Klompenhouwer