Michiel Kramer is de positieve surprise van Feyenoord

Excelsior zag het niet zitten in Michiel Kramer. Maar via NAC, FC Volendam en ADO Den Haag kwam Kramer alsnog bij zijn jeugdliefde Feyenoord. Hij maakte zijn debuut tegen Cambuur (0-2) en scoorde.

Michiel Kramer vlak nadat hij zijn eerste treffer voor Feyenoord heeft gemaakt tegen Cambuur (0-2). Foto ANP
Michiel Kramer vlak nadat hij zijn eerste treffer voor Feyenoord heeft gemaakt tegen Cambuur (0-2). Foto ANP

Michiel Kramer doet wat rekoefeningen met fysiek trainer Arno Philips als de zestigste minuut nadert. De nieuwe spits van Feyenoord sjokt nog een paar keer langs de zijlijn als hij naar de bank wordt geroepen. Hij trekt zijn trainingsjack uit en luistert kort naar de instructies van de technische staf.

Dan ziet Kramer collega-aanvaller Colin Kazim-Richards op SC Cambuur-doelman Leonard Nienhuis afstormen. De kans om het duel open te breken in Leeuwarden. Maar hij mist, zoals zo vaak. „Nu moet je hem wisselen!” schreeuwt de commentator van RTV Rijnmond door zijn microfoon.

En dat gebeurt. Twee minuten later volgt de aftocht van Kazim-Richards. Woedend trapt hij een krat met bidons omver. Exit Kazim, entree Kramer. Het debuut van de wat slungelachtige doelpuntenmaker, geboren in Rotterdam, opgegroeid in de wijk Zevenkamp, met een kamer vol Feyenoord-spullen. Samen met zijn vader bezocht hij vroeger iedere thuiswedstrijd van zijn geliefde club in de Kuip, ze hadden een stoeltje in vak P.

Kramer doet binnen zestien minuten wat Kazim al ruim een jaar niet lukt bij Feyenoord: overtuigen in de afronding. Een getoucheerde voorzet vanaf rechts, de 1 meter 95 lange Kramer zet zijn hoofd tegen de bal: 0-1. „Het is te gek voor woorden dat dit gebeurt”, zegt hij. „In de eerste minuten die je krijgt bij je nieuwe club, en je bent gelijk belangrijk voor je ploeg.” Jongensboek? „Dit is wel een droomscenario.” Hij vraagt aan teammanager Bas van Noortwijk of hij zijn shirt mag houden. Dat kan.

Het was een turbulente zomer

De 26-jarige Kramer – die vorig jaar met zeventien doelpunten doorbrak als clubtopscorer bij ADO Den Haag – heeft een turbulente transferzomer achter de rug. Drie weken geleden leek hij nog dicht bij een vertrek naar Abu Dhabi, naar Baniyas FC. Maar die overstap ging op het laatste moment niet door nadat de onderhandelingen werden afgebroken. Uiteindelijk ging hij voor 1,5 miljoen euro naar Feyenoord – dat lang twijfelde.

Want scepsis is er altijd rond Kramer, al toen hij in de jeugdopleiding van stadsgenoot Excelsior zat. Zijn inzet tijdens de trainingen was ondermaats, vertelt Marco van Lochem, hoofd jeugdopleiding bij Excelsior. „Het talent heeft hij. Als jeugdspeler kon hij zijn grenzen verleggen, maar hij deed het niet”, zegt Van Lochem.

Begrijp Van Lochem niet verkeerd, Kramer is geen verkeerde jongen. Hij had nooit ruzie met hem. Maar de volharding om er tijdens trainingen het maximale uit te halen, ontbrak. Kramer is een speler die vaak in het laatste kwartier toeslaat – zie gistermiddag (77ste minuut). Dat was in de jeugd ook al, zegt Van Lochem. Als basisspeler had hij niet zoveel aan hem. „Dan was het alsof we met een man minder speelden.”

Excelsior zag het niet zitten in Kramer, hij vertrok naar NAC. Via FC Volendam, ADO en nu Feyenoord bereikte hij alsnog de top van de eredivisie. Doelpunten maken, dat is het enige waarmee hij de critici van zich af kan houden.

Het statief moet naar boven worden bijgesteld als de spits zich voor de camera van RTV Rijnmond opstelt. In potentie is hij de nieuwe lieveling van het legioen. Krijgt hij meer krediet als geboren Feyenoorder? „Misschien. Ik moet het wel laten zien. Want als ik er dadelijk vijf keer in sta en ik schiet één keer raak, kan ik er ook geen reet van.”

Kramer is geen speler die je kan sturen als trainer, hij doet zijn eigen ding. Bij zijn invalbeurt had hij weinig advies nodig van zijn trainer Giovanni van Bronckhorst. „Je hoeft niet zoveel tegen mij te zeggen. Ik weet heus wel wat er gevraagd wordt. Dan kan je wel een hele speech tegen me gaan houden, dat is niet nodig.”

Feyenoord was wel lucky

Kramer is de positieve surprise bij Feyenoord, dat piept en kraakt in de zomerregen in Leeuwarden. De ploeg ontsnapt in de slotfase aan puntenverlies: verdediger Sven van Beek werkt een bal weg die waarschijnlijk de doellijn passeerde. De arbitrage beslist: geen goal. In de extra tijd zorgt Dirk Kuijt via een onterecht gegeven strafschop – geen hands van Erik Bakker – voor de eindstand (0-2).

Lucky Feyenoord, met een geopende concurrentiestrijd tussen de twee spitsen. Terwijl Kramer dolt met iedereen die voorbij loopt, moet Kazim zich verdedigen voor de camera’s. „Colin is een jongen die emotie toont, maar de manier waarop is natuurlijk niet goed. Hij geeft een verkeerd signaal naar buiten toe”, zegt Van Bronckhorst tegen de NOS. Vandaag volgt er een gesprek tussen trainer en spits.

    • Steven Verseput