Kijken: deze mannen liepen 10.000 kilometer door de straten van New York

William Helmreich en Matt Green verkenden de afgelopen jaren lopend elk stadsdeel van New York, zonder dat ze dat van elkaar wisten. Journalist Joshua Rothman bracht de twee bij elkaar.

William Helmreich (L) en Matt Green (R) ontmoeten elkaar voor het eerst.
William Helmreich (L) en Matt Green (R) ontmoeten elkaar voor het eerst. Screenshot YouTube / The New Yorker

Elke dag even een blokje om moeten William Helmreich en Matt Green hebben gedacht, toen ze aan hun ontdekkingsreis door de straten van New York begonnen. Ze verkenden de afgelopen jaren elk stadsdeel van The City That Never Sleeps, zonder dat ze dat van elkaar wisten. Journalist Joshua Rothman van The New Yorker bracht de twee bij elkaar.

In alle opzichten verschillen ze van elkaar. William is gepensioneerd, praat tegen iedereen die hij tegenkomt en loopt aan de hand van een kaart door de vijf stadsdelen van New York. Matt is jonger, is gestopt met werken en loopt op schoenen waarvan hij het merk niet kent, maar waar hij al zeker duizenden kilometers op gelopen heeft. Via zijn smartphone houdt hij bij waar hij allemaal geweest is.

Het kantoorleven verruild voor de straat

De drang om de stad te verkennen begon bij William toen hij jong was en met zijn vader een spelletje speelde genaamd “last stop”:

“We stapten in de metro en gingen er pas bij de laatste halte weer uit. Vervolgens keerden we te voet huiswaarts.”

Matt was meestal aan het dagdromen vanachter zijn bureau over het bewandelen van alle straten van New York. Die droom werd uiteindelijk werkelijkheid:

“Mensen vragen mij nu of het niet saai is om altijd te lopen. toen ik van 09.00 tot 17.00 achter een bureau zat, stelde niemand mij die vraag.”

Tienduizend kilometer

Alle vijf de stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island tellen bij elkaar meer dan 121.000 “blocks” en om daar allemaal langs te lopen ben je 6163 mijl verder oftewel 9918 kilometer. William schreef over zijn wandeltocht een boek getiteld “The New York Nobody Knows:Walking 6,000 Miles in the City”. Matt houdt alles bij op zijn website “I’m Just Walkin’”.

Bekijk hieronder de ontmoeting tussen de twee die zoveel van elkaar verschillen, maar allebei hetzelfde doen: lopen.

    • Maarten Back