Japanse toeristen zijn ‘big spenders’, maar Britten leveren het meeste op

Foto ANP

Britse feestvierders worden vaak in één adem genoemd met overlast in de binnenstad van Amsterdam. Maar het zijn juist de Britten waar de Nederlandse toeristenindustrie het meest aan verdient, blijkt uit een data-analyse van NRC Q.

Toerisme is een belangrijke economische factor in Nederland. In 2013 gaven toeristen 65 miljard euro uit in Nederland en leverde de toeristensector een bijdrage van 3,6 procent aan het bbp. Vandaag komt het CBS met nieuwe cijfers over toeristische bestedingen.

Van welke toeristen moet Nederland het economisch hebben? Toerismebureau NBTC onderzocht in 2014 door middel van een steekproef het uitgavenpatroon van toeristen uit enkele landen.

Japanners geven met gemiddeld 460 euro per dag het meest uit. Canadezen volgen op de lijst met 384 euro per dag. Fransen en Belgen geven aanzienlijk minder uit: volgens het NBTC komt dit doordat zij in - relatief goedkopere - accommodaties als bungalows en campings overnachten. Ook de vervoerskosten zijn in de analyse van NBTC meegenomen, en deze vallen als vanzelfsprekend lager uit bij onze ooster- en zuiderburen.

Maar om een nog beter beeld te krijgen van de toeristische cashflow in Nederland moet ook het aantal toeristen uit een bepaald land dat hier naartoe komt meegenomen worden. We koppelen hiervoor data van het NBTC over de gemiddelde uitgaven per verblijf aan de meest recente CBS-cijfers over het aantal gasten dat één nacht of langer in Nederland verbleef. Een rekensom - het aantal gasten maal het gemiddeld uitgegeven bedrag per verblijf - laat zien dat Britse toeristen - overlast of niet - in totaal het meeste geld opleveren.

ranking-perverblijf-totaal3

    • Yordi Dam