Janneke Vreugdenhil. Het beste van Tessa Kiros

Niemand wilde het eerste boek van Tessa Kiros uitgeven. Na 45 keer nee van 45 uitgevers, die ze allemaal een aantal recepten, foto’s en een biografietje had toegestuurd, besloot ze dan maar zelf 1500 exemplaren te laten drukken. Dapper. En slim, want met het voltooide boek onder haar arm vond ze op de boekenbeurs in Frankfurt alsnog de gedroomde uitgever. Het Engelse Murdoch Books bracht Twelve op de markt en het werd een instant bestseller.

In twaalf jaar tijd volgden acht boeken, waaronder een over de Griekse keuken, eentje over de Portugese en over de Venetiaanse. Ik heb er enkele van in mijn bibliotheek staan, maar Twaalf (zoals de Nederlandse titel luidt) is in mijn ogen nog altijd het beste. Kiros schreef het nadat ze in Toscane was gaan wonen en onder de indruk raakte van de lokale keuken, die sterk leunt op traditie, seizoensgericht is, en waar alles draait om verse producten.

In het boek volgt ze de kalender, van januari tot en met december. Twaalf hoofdstukken waarin ze die typisch Toscaanse manier van koken, eenvoudig maar met raffinement, heel goed weet te vangen. Je voelt haar oprechte enthousiasme over deze onopgesmukte, wat boerse keuken. Gerechten met niet meer dan 5 tot 7 ingrediënten. Nergens nodeloze tralala. Kortom, fijn boek. Onlangs verscheen Mijn beste recepten, een bundel met recepten uit haar eerdere werk – waaronder helaas dan weer niet Twaalf. Als u al een en ander van Kiros in de kast heeft staan, voegt dit boek niet zo veel toe. Maar voor wie haar nog niet kende zal het misschien aangenaam kennis maken zijn. Het is, zoals we van deze succesvolle kookboekenauteur gewend zijn, een zeer verzorgde uitgave, met mooie sfeerfoto’s en huiselijke, maakbare recepten.

We gaan er komende dagen een paar van maken. Morgen een zomerse soep van geroosterde rode paprika’s met yoghurt en olijven. Woensdag wijnbladeren gevuld met rijst, groenten en Parmezaanse kaas. Donderdag mag de barbecue aan want dan staat er Griekse souvlaki op het menu. En de zoetekauwen onder u kunnen zich vast verheugen op vrijdag. Dan sluiten we de week af met een droomtoetje van notenmeringue met fruit, room en chocolade.

    • Janneke Vreugdenhil