Amerikaanse gijzelaar Kayla Mueller was seksslavin van IS-leider Al-Baghdadi

De Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller is als seksslavin gebruikt door Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat melden The Independent en ABC op gezag van Amerikaanse overheidsbronnen. Mueller overleed in februari na een gevangenschap van achttien maanden.

Eerdere berichten over Muellers gevangenschap wezen erop dat de 26-jarige vrouw goed werd behandeld. Zo schreef de hulpverleenster in een emotionele brief dat ze „volledig ongedeerd was en in goede gezondheid verkeerde”.

Volgens ooggetuigen zou Al-Baghdadi Mueller echter herhaaldelijk hebben verkracht in een huis in de Syrische stad al-Shadadiya, waar zij met vier jonge yezidi-vrouwen werd vastgehouden. Het huis was van de Tunesische jihadist Abu Sayyaf die in mei dit jaar bij een Amerikaanse aanval om het leven kwam. Zijn vrouw Umm Sayyaf werd daarbij gevangengenomen; zij wordt gezien als een sleutelfiguur in de slavenhandel van IS.

Strijders van IS worden door de beweging beloond met gevangengenomen vrouwen. Vooral de yezidi’s, een minderheid in Syrië, moeten het hierbij ontgelden. Bijna 3.200 yezidi-vrouwen zijn in handen van de terreurgroep.

Kayla Mueller werd in 2013 door IS gevangengenomen toen zij in de Syrische stad Aleppo voor Artsen Zonder Grenzen aan het werk was. Volgens IS is Mueller begin dit jaar in de Syrische stad Raqqa omgekomen door een luchtaanval van de Jordaanse luchtmacht. Haar overlijden werd bevestigd door de Amerikaanse overheid, maar claims dat de Jordaniërs voor haar dood verantwoordelijk zijn, worden afgewezen.

    • Reuters