‘IS werft rekruten met verkrachting vrouwen’

IS gebruikt verkrachting vrouwen als oorlogswapen

Tot de vele oorlogsmisdaden waaraan IS zich schuldig maakt behoort ook systematische verkrachting. Verkrachting van anders gelovende vrouwen is volgens IS gerechtvaardigd, en met het propageren ervan wordt geprobeerd rekruten te lokken.

Dit blijkt uit een uitgebreide reportage in The New York Times, dat 21 aan IS ontsnapte vrouwen en meisjes van de Yezidi-minderheid interviewde.

Tot de vrouwen die seksueel misbruik door IS ondergingen, behoort ook de Amerikaanse ontwikkelingswerkster Kayla Mueller, die sinds 2013 door IS werd vastgehouden en wier dood in februari door de terreurgroep werd gemeld. Volgens Muellers ouders, die door de Amerikaanse autoriteiten van het misbruik op de hoogte werden gesteld, vergreep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zich herhaaldelijk aan haar.

„Ze vertelden ons dat hij met haar trouwde. We weten allemaal wat dat betekent,” zei Muellers vader dit weekend tegen persbureau AP. Volgens haar moeder zat Mueller in een kamer vastgeketend met drie jonge Yezidi-vrouwen, „voor wie zij als een moederfiguur was”. Het relaas over het misbruik van Mueller komt van twee van deze tieners, zussen die in oktober 2014 ontsnapten. Mueller weigerde volgens de tieners deel te nemen aan de ontsnappingspoging, omdat zij als westerse het ontdekkingsrisico voor de anderen zou vergroten. Mueller werd gedurende een deel van haar gevangenschap vastgehouden door een andere IS-leider, Abu Sayyaf en diens vrouw, Umm Sayyaf. De lezing van de twee tieners is door de Amerikaanse autoriteiten bevestigd na verhoor van Umm Sayyaf en een Yezidi-vrouw die het echtpaar als slavin diende. Abu Sayyaf zelf werd in mei gedood bij een Amerikaanse inval in zijn compound in Syrië.

Mueller werd in 2013 ontvoerd in Noord-Syrië. Over haar gevangenschap schreef Mueller, in een brief van voorjaar 2014 die haar ouders na haar dood openbaar maakten, dat zij „compleet ongedeerd” was en werd behandeld met „respect en vriendelijkheid”.

IS ontvoerde bij zijn verovering van delen van Irak vorig jaar 5.270 Yezidi's, leden van een religieuze minderheid die door haar afwijkende geloofen rituelen, door orthodoxe moslims worden beschouwd als duivelaanbidders. Van meer dan drieduizend Yezidi’s is duidelijk dat ze nog gevangen zitten.

Uit de gesprekken die The New York Times met ontsnapte Yezidi-vrouwen voerde, komt een patroon naar voren van systematische handel in seksslavinnen. Vrouwen en meisjes worden na verovering van dorpen gescheiden van mannen en in geblindeerde bussen naar loodsen gebracht waar ze worden geregistreerd. Soms mogen mannen er bieden op de vrouwen. Er wordt met eigendomscontracten gewerkt. Een vrouw toonde de krant een ‘Certificaat van Emancipatie’, een document waarmee haar Libische ‘eigenaar’ haar vrijstelde omdat hij zich ging opblazen bij een zelfmoordaanslag.

Seksuele slavernij wordt door IS gerechtvaardigd en gepropageerd in pamfletten en documenten, zoals het tijdschrift Dabiq.