‘IS-strijders voelen zich tijdens verkrachting nader tot God’

In de meeste landen en culturen wordt verkrachting gezien als een misdaad, een zonde of op zijn minst een taboe. Niet in het “kalifaat” van IS. Veel strijders zien verkrachting als een “deugdzame handeling” die hen nader tot God brengt.

In de meeste landen en culturen wordt verkrachting gezien als een misdaad, een zonde of op zijn minst een taboe. Niet in het “kalifaat” dat terreurbeweging IS heeft veroverd. Veel strijders zien verkrachting als een “deugdzame handeling” die hen nader tot God brengt.

In een intrigerende longread zet The New York Times uiteen hoe IS verkrachting tot onderdeel van zijn ideologie heeft gemaakt. De krant sprak met 21 vrijgelaten en gevluchte seksslavinnen die door de terreurgroep in Irak waren gegijzeld. De vaak minderjarige meisjes, meestal yezidi’s, werden een jaar geleden door de jihadisten gegijzeld bij de Sinjarberg.

‘Nader tot God’

Onder meer een meisje van 12, dat niet met haar naam in de krant wil, vertelde over hoe een IS-strijder uitgebreid bad voor hij haar misbruikte. Het feit dat zij van een andere geloofsgroep was, gaf hem het recht dat te doen, zo beweerde de man. Maar het ging zelfs verder dan dat, legt het yezidi-meisje uit:

“Ik vertelde hem dat hij me pijn deed en smeekte hem om op te houden. Hij vertelde me dat het volgens de islam geoorloofd is om een ongelovige te verkrachten. Hij vertelde me dat hij, door mij te verkrachten, dichter bij God kwam.”

Meer dan vijfduizend yezidi’s gegijzeld

Veel andere meisjes en vrouwen ondergingen hetzelfde lot. Volgens schattingen werden vorig jaar 5.270 yezidi’s ontvoerd, van wie zeker 3.144 nog steeds door IS worden vastgehouden. De slavenhandel in het “kalifaat” is inmiddels geïnstitutionaliseerd en er zijn inspectiemethoden, detentiecentra en markten voor ontvoerde yezidi’s. Er zijn zelfs officiële IS-richtlijnen voor slavernij.

Beelden van mannen op de slavenmarkt in IS-gebied

De 15-jarige F. vertelt over wat zij moest doorstaan:

“Iedere keer dat hij mij kwam verkrachten, bad hij. Hij bleef me maar zeggen dat dit ibadah [aanbidding van God, red.] was. Hij zei dat mij verkrachten zijn gebed aan God was.”

Rekruteringsstrategie

Het “verkrachtingsbeleid” van IS wordt ook ingezet om nieuwe strijders aan te trekken. Door hen uitzicht te geven op jonge meisjes hoopt de beweging dat mannen gemotiveerd worden zich bij hen aan te sluiten.

Zelfs de mysterieuze leider van IS, Abu-Bakr al-Baghdadi, deed mee aan de praktijk. Zaterdag werd bekend dat hij de Amerikaanse hulpverleenster Kayla Mueller, die anderhalf jaar door IS werd gevangen gehouden en in februari overleed, meerdere malen heeft verkracht.

De 25-jarige A. wist wel op een heel merkwaardige wijze aan de groep te ontsnappen. Haar Libische “eigenaar” overhandigde haar op een dag een gelamineerd stuk papier waarop stond dat ze kon gaan. De IS-strijder had namelijk zijn training als zelfmoordterrorist afgerond en ging zichzelf opblazen. De vrouw liet het “Certificaat van Emancipatie” bij de controleposten zien, werd doorgelaten en wist zich weer bij haar familie in Irak te voegen.

Benieuwd naar het hele verhaal over de seksslavernij van IS? Lees hier het artikel van Rukmini Callimachi.

    • Casper van der Veen