Investeringsmaatschappij Egeria neemt Imtech Traffic & Infra over

Egeria heeft de divisie Traffic & Infra van Imtech overgenomen, zegt curator Jeroen Princen in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur (NOS/NTR).

Het hoofdkantoor van Imtech Marine. Foto ANP / Olaf Kraak

RCPT Beheer, onderdeel van investeringsmaatschappij Egeria, wil de divisie Traffic & Infra van het noodlijdende installatiebedrijf Imtech overnemen, schrijft persdienst ANP. Dat blijkt uit een document dat RCPT indiende bij toezichthouder ACM.

Traffic & Infra is met ruim 4.000 werknemers een van de grootste onderdelen van Imtech in Nederland. Het hoofdkantoor staat in Amersfoort.

Update 22.31 uur: Egeria heeft de divisie Traffic & Infra van Imtech inderdaad overgenomen, zegt curator Jeroen Princen in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur (NOS/NTR). Princen hoopt binnenkort de overname van nóg een Imtech-onderdeel aan te kondigen. “Morgen praten we met een koper voor België. [...] We praten ook met twee partijen die onderdelen in Nederland willen overnemen.”

Beursbedrijf Euronext maakte vanmorgen bekend dat de handel in aandelen van Imtech is opgeschort op verzoek van de Autoriteit Financiële Markten. Vorige week werd de handel ook al stilgelegd, later die dag werd bekend dat Imtech failliet werd verklaard.

interesse in divisies imtech

Gisteren berichtte Het Financieele Dagblad dat zo’n dertig partijen interesse hebben getoond in onderdelen van Imtech. Onder de mogelijk kopers zijn zowel aasgierfondsen als gelukszoekers en beursgenoteerde bedrijven.

De bewindsvoerders van de Nederlandse multinational met circa 22.000 werknemers en zeven divisies zijn sinds vorige week met spoed op zoek naar kopers voor de onderdelen. Veel werkmaatschappijen zouden in acute geldnood verkeren, omdat de banken niet willen voorzien in een boedelkrediet om lopende uitgaven te financieren. Ook dit weekend hebben ze dat geweigerd, schrijft de krant.

Voor de goedlopende divisie Marine zijn al kopers gevonden: Pon Holdings en Parcom Capital. De onderhandelingen over het andere succesvolle onderdeel, Nordic, verkeerden voor het weekend in de afrondende fase. Accountants- en advieskantoor PWC coördineert namens de banken het verkoopproces.

fraude

De technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, automatisering en werktuigbouw kwam begin 2013 in de problemen. Toen werd duidelijk dat het bedrijf zeker 100 miljoen euro zou verliezen op de de bouw van een Pools pretpark. Bij verschillende onderdelen was sprake van fraude. In Duitsland ging het om een groot boekhoudschandaal met valse facturen, weggesluisd geld en een opgepoetste balans. Het kostte Imtech honderden miljoenen euro’s.

Lees ook in NRC: Vandaag in de aanbieding: stukjes Imtech, over het verkoopproces van de verschillende onderdelen.
    • Sterre van der Hee