Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Hoe groot is Groenland nu écht? (Spoiler: een stuk kleiner dan je denkt)

Hoe groot is Groenland nu écht? Deze interactieve kaart toont, in tegenstelling tot de veelgebruikte Mercatorprojectie, de juiste grootte van landen. Het levert verrassende verhoudingen op.

Hoe groot is Groenland? Wie op onderstaande kaart kijkt, concludeert: enorm. Een stuk groter dan Brazilië (8,5 miljoen vierkante kilometer), en zéker groter dan de Verenigde Staten (9,6 miljoen vierkante kilometer). Maar is dat wel zo?

Onderstaande kaart is een Mercator-kaart, die veel wordt gebruikt als zeekaart, maar die ongeschikt is als wereldkaart. Door de bolling van de aarde worden gebieden nabij de polen sterk vergroot weergegeven. Groenland lijkt dus veel groter, maar heeft in werkelijkheid een oppervlakte van zo’n 2,1 miljoen vierkante kilometer.

interactieve kaart

Amazon Web Services maakte een interactieve kaart die de juiste grootte van landen kan aanduiden. Je kiest een land, versleept het op de kaart waarna de ware grootte wordt weergegeven. Dan blijkt opeens dat Groenland, hoewel op de kaart even groot, zo’n 14,5 keer in Afrika past.

De makers maakten de kaart om de vervormingen van de Mercatorprojectie bloot te leggen. Inspiratie was deze kaart, waarop te zien is hoe groot Afrika eigenlijk is, en deze aflevering van de Amerikaanse tv-serie The West Wing.

Klik hier om de website te bekijken.

De verhoudingen van Afrika, China en de Verenigde Staten.

Screenshot THE TRUE SIZE OF

Screenshot THE TRUE SIZE OF