Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Directeur gunde werk aan partner

Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, heeft 29 keer met overheidsgeld een opdracht gegund aan het bedrijf van zijn partner. Overal waar Beumer sinds 2001 als curator of directeur de scepter zwaaide, gingen opdrachten naar EventArchitectuur, het bureau van levenspartner Herman Verkerk. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant. Voor de keuze voor Verkerk zouden er telkens artistieke redenen zijn. Andere architecten konden in de regel niet meedingen naar de opdrachten.

De verwevenheid tussen Beumer en Verkerk kwam in 2011 voor het eerst in het nieuws. Het bleef zonder gevolg voor Beumer die toen nog in museumdirecteur in Maastricht was. In 2013 werd hij directeur van Het Nieuwe Instituut, de opvolger van het Nederlands Architectuurinstituut.

Direct na zijn benoeming in Rotterdam werd Verkerk ook actief onder de paraplu van Het Nieuwe Instituut. En deze zomer gaf Beumer het bedrijf van zijn partner opnieuw een opdracht van 35.000 euro om een mode-expositie te ontwerpen. Het instituut ontvangt subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Rotterdam. De raad van toezicht van het instituut heeft de recente opdracht goedgekeurd. Voorzitter Van der Steenhoven: ,”Wij hebben het aan de Governance Code Cultuur [de gedragscode voor culturele instellingen] getoetst. De raad van toezicht was unaniem van mening dat het in dit incidentele geval kon.”