Prijsvechter uit India koopt in bij Airbus

De economische groei in China vertraagt en het land devalueert. Japan krimpt weer en het herstel in de eurozone is weinig indrukwekkend. Maar er is één land dat goed nieuws blijft voortbrengen: India. En goed nieuws uit India betekent soms ook goed nieuws voor Europa.

De Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo heeft een definitieve order geplaatst voor 250 toestellen van het type A320neo van Airbus, zo maakte het Europese luchtvaartconsortium vanochtend bekend. Het is de omvangrijkste order ooit voor Airbus, gemeten naar aantallen toestellen.

De waarde van de opdracht is ruim 24 miljard euro op basis van catalogusprijzen. Klanten krijgen vaak korting bij grote bestellingen. In oktober vorig jaar tekenden beide partijen al een voorlopige deal. De budgetmaatschappij is leider op de snel groeiende markt voor binnenlandse vluchten.

De grootste fabriek van Airbus staat in Toulouse en er worden ook A320’s gemaakt in Hamburg en in het Chinese Tianjin (alleen voor de Chinese markt). De order betekent dus werkgelegenheid in Europa. Met name in Frankrijk komt dit erg gelegen. De Franse economie groeide in het tweede kwartaal helemaal niet.

Franse politici weten waar de kansen liggen: in India. President Hollande was er in april nog. Resultaat: een order van 36 Rafale-vliegtuigen. (ANP / NRC)