Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Gevechten in Noord-Mali, ‘vredesbesprekingen in gevaar’

Soldaten van verschillende West-Afrikaanse en westerse landen werken samen tijdens een internationale oefening. Ze trainen voor inzet in Mali voor de VN-missie Minusma.
Soldaten van verschillende West-Afrikaanse en westerse landen werken samen tijdens een internationale oefening. Ze trainen voor inzet in Mali voor de VN-missie Minusma. Foto ANP / Remko de Waal

Bij gevechten met overheidstroepen in Noord-Mali zouden de laatste drie dagen zeker twintig Toeareg-rebellen zijn gedood, meldt persbureau Reuters op gezag van regeringsmilities. Volgens de vredesmissie van de Verenigde Naties ondermijnen de gevechten hun inspanningen in het gebied.

De gevechten braken uit terwijl Mali’s buurland Niger zich voorbereidde op vredesbesprekingen met de gematigde Toaregbeweging (Gatia), opgezet door de overheid, en de rebellen van de Nationale bevrijdingsbeweging voor Azawad. Die laatsten moesten hun aanwezigheid nog bevestigen.

bescherming uit het buitenland

De gevechten tussen de Malinese autoriteiten en de Toeareg-separatisten ondermijnen de strijd tegen islamitische extremisten die ook in het gebied actief zijn. Frankrijk en een aantal West-Afrikaanse landen zijn in de regio om tegen deze groeperingen te vechten. In Mali zijn ook Nederlandse militairen gelegerd, in het kader van de MINUSMA-missie. Die moet ervoor zorgen dat de burgers worden beschermd en de betrekkingen tussen de regering en de Toearegs worden verbeterd.

De Toeareg-rebellen kwamen begin 2012 in opstand tegen de regering om hun lang gekoesterde onafhankelijke staat Azawad te stichten. De beweging werd gekaapt door radicaal islamitische strijdgroepen, gelieerd aan Al-Qaeda, die verdreven werden door een Franse interventiemacht. Sindsdien streven de Toeareg opnieuw naar een eigen staat.

Lees ook: Mali: vredespact zonder vreugde, over de moeizame onderhandelingen tussen de regering en de rebellen.