Gedetacheerde profvoetballer is jong, gretig en zo weer vertrokken

Vitesse vierde gisteren het lustrum van de buitenlandse overname. Sinds 2010 werd het huren van Chelsea-spelers vertrouwd, maar ook die jongens worden steeds jonger.

Foto

Tweebenig – als in: links- en rechtstrappend – is Lewis Baker (20) dankzij zijn vader. „Van hem moest ik altijd alles met beide benen doen, dat helpt je in moeilijke situaties op het veld.” En dus trapte de nieuwe controleren middenvelder van Vitesse in de wedstrijd vrijdagavond tegen Roda JC afwisselend passes met links en rechts, een corner en een vrije trap met links, en de strafschop waarmee hij Vitesse op 1-0 zet tegen Roda JC weer met rechts. „Ik miste ooit eens met links, vandaar.”

Baker komt uit de Londense voorstad Luton, gehuurd van Chelsea uiteraard. Prima speler, voor zover geconcludeerd mag worden zo kort nog in het seizoen. Door goals van Abiola Dauda en Nathan Allan de Souza (19) liep Vitesse vrijdag uit tot 3-0. Laatste stal de show, ook weer zo’n Chelsea-ventje waarmee het alle kanten op kan.

Optimisme dus in Arnhem voorafgaand aan het weekend waarin een goeddeels onopgemerkt lustrum gevierd werd. Het was gisteren precies vijf jaar geleden dat Vitesse overgenomen werd door een Georgische zakenman met Russisch geld. Toen, op 16 augustus 2010, kreeg ook de Londense connectie gestalte via de zakenrelaties van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj.

Vijf jaar later kan veel gezegd worden over Vitesse, maar dan ook dat de club trendsettend is geweest. Wie wil tegenwoordig niet een lijntje met Engeland?

Roda JC, teruggekeerd in de eredivisie, verwacht ineens veel van hun afgelopen week aangekondigde samenwerkingsverband met Tottenham Hotspur. Cambuur heeft weer de beschikking gekregen over een talent van Manchester City: nu Jack Byrne, vorig jaar Albert Rusnak. Gemiddeld bevat elke selectie in de eredivisie nu een huurling uit het buitenland.

Huren

Ook FC Twente, dat zaterdag een catastrofale nederlaag leed tegen ADO (4-1), moet het nu hebben van de huurconstructies tijdens het ‘overleven’, zoals de nieuwe technisch manager Ted van Leeuwen het seizoen na het financiële infarct van de club beschouwt. Waarom kopen als je huren kan? „Ik zat eens met Sam Allardyce in de taxi, toen manager van Bolton Wanderers”, zegt Van Leeuwen. „Hij had zeven huurlingen. De meeste transfers gaan toch fout, zei hij. Ach, als het niet lukt kun je ze na een jaar wegdoen. Lukt het wel, kan je ze nog een jaar bij je houden. Dat is bij Twente ook een beetje zo.”

Tot 2013 ging Van Leeuwen als technisch directeur van Vitesse over de huurdeals met Chelsea. Huurlingen – de connotatie is negatief en de identificatie van supporters met de per definitie tijdelijke krachten laat te wensen over. Zeker na het afgelopen seizoen waarin Vitesse zowaar weer sterk een eigen gezicht had gekregen, is de club in dat opzicht weer terug bij af na het vertrek van Davy Pröpper, Marko Vejinovic en Jan-Arie van der Heijden. De vloer in het Gelredome is weer aan gedetacheerde Chelsea-jongens.

Uiteindelijk wil Vitesse ook toe naar een situatie waarbij zo veel mogelijk eigen kapitaal op het veld staat, maar de middelen ontbreken momenteel voor (lange) contracten. Chelsea to the rescue dus. Met de jaren gaat de afstemming steeds beter, zegt Vitesse-woordvoerder Wiebe Nelissen. „We weten steeds beter wat we van elkaar willen.” Maar Vitesse heeft uiteraard geen vrij spel. Neem Nathan Aké (20), Haagse jongen die al sinds zijn puberteit bij Chelsea speelt en tegen het eerste aan schurkt. Ideaal voor Vitesse. „Maar ze beschouwen hem in zijn ontwikkeling zo ver dat hij nu in de Premier League moet spelen.” Aké is nu te bewonderen bij Watford.

Extreem jong

Dus nee: in het carrièretraject van de beste Chelsea-talenten heeft Vitesse geen plek. Wie ouder dan twintig is en echt wat kan, komt niet naar Arnhem. Gevolg is dat Vitesse dit seizoen een extreem jonge Chelsea-lichting heeft gekregen, met naast Baker en Nathan ook Isaiah Brown en Danilo Pantic (beiden 18), terwijl het etterende spitsenprobleem in Arnhem verholpen moet worden door de vorige week gearriveerde Chelsea-belofte Dominic Solanke. Die is zeventien.

In totaal kwamen sinds de overname achttien jongens van overzees, van wie er één doorgroeide tot topspeler. Dat was de allereerste die kwam via het retourtje Londen-Arnhem: Nemanja Matic, nu basisspeler bij Chelsea. Wat niet wil zeggen dat ze niet van nut waren voor Vitesse. Dat hebben spelers als Tomas Kalas en Bertrand Traoré ruimschoots bewezen.

„We zijn slimme jongens, denken goed na over onze ontwikkeling”, zegt Lewis Baker. „Ik hoop dat ik straks terugkeer bij Chelsea als betere voetballer. Maar je moet van te voren wel je research doen, je kan er niet blind in gaan zonder dat je weet hoe Vitesse speelt of wat de trainer wil. Chelsea doet dat ook, ze laten ons echt niet een traject in gaan waar je slechter uit komt.”

    • Bart Hinke