Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Fatale plaspil

Kevin van Essen, voetballer van Telstar, viert morgen zijn 26ste verjaardag, maar dat kan moeilijk anders gepaard gaan dan met bange vermoedens over zijn nabije toekomst. Over een abrupt einde van zijn carrière.

Van Essen is geen nationale bekendheid, maar hij deelt een verleden met internationale topsporters als de Jamaicaanse atlete Veronica Campbell-Brown, de Braziliaanse zwemmer Cesar Cielo, de Portugese voetballer Deco en een stel turnsters, boksers, schutters en schermers.

Allen betrapt op het gebruik van furosemide.

Beter bekend als: plaspil.

Artsen schrijven dit diureticum in Nederland meer dan een miljoen keer per jaar voor, zij het veel vaker aan 65-plussers dan aan topsporters. Ook al wordt er in de sport heel wat afgeplast.

Furosemide is ook een goedje dat het gebruik van andere dopingmiddelen maskeert. Tenzij op medisch advies is het voor sporters verboden.

Vorige maand werd bekend dat de plaspilstof in het lijf van Van Essen was aangetroffen.

De tuchtcommissie van de KNVB heeft de zaak in onderzoek. Bij Telstar geloven ze heilig in zijn onschuld. Kevin wordt nog opgesteld. Misschien is „hij per ongeluk tegen een verkeerd product aangelopen”, zei directeur Pieter de Waard tegen Fox Sports. Je zou het graag geloven.

Veronica Campbell- Brown, de sprintster die op de Olympische Spelen en WK’s achttien medailles bijeen rende, zei dat de furosemide in een crème moet hebben gezeten die ze op haar been had gesmeerd. Ze werd in hoogste instantie vrijgesproken, niet om die reden, maar omdat de urinemonsters verkeerd waren behandeld. Daarna dankte ze God. Ze doet mee aan de WK dat zaterdag begint.

Cesar Cielo, tweevoudig wereldrecordhouder, werd tot woede van velen in de zwemwereld, evenmin geschorst omdat de furosemide zou hebben gezeten in een vervuilde cafeïnecapsule. „De waarheid heeft gezegevierd”, zei hij. En wendde zich voor zijn wedstrijden weer tot God.

Deco was net als Van Essen een middenvelder, maar dan een die voor Porto, Barcelona en Chelsea uitkwam en 75 interlands achter zijn naam heeft staan. Deco nam de zaak principieel op. Hij was al gestopt, ging toch in beroep en werd door sporttribunaal CAS vrijgesproken: bij het tweede dopingonderzoek was niets gevonden.

Hoop voor Van Essen? De Jamaicaanse atleet Steve Mullings, een recidivist, werd na de vondst van furosemide levenslang geschorst. Andere sporters kregen ook straf. Volgens de dit jaar ingevoerde maatstaf zou Van Essen, vader van een dochter van dertien maanden, vier jaar lang zijn beroep en hobby niet meer mogen uitoefenen.

Vergelijk dat met de twee wedstrijden schorsing die de Oostenrijker Stefan Schwab kreeg voor de wilde aanval die hij onlangs als speler van Rapid Wenen op de Ajacied Jaïro Riedewald inzette. En besef dan: in de sport hebben de verkeerde moraalridders het voor het zeggen.

Vier jaar schorsing? God verhoede het.