Vogels loslaten bij fotomomenten: een slecht idee

De patrijs wil niet vliegen, presidentieel bezoek of niet. Foto: AP Photo /Ugur Can, Dogan News Agency

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan weet sinds vrijdag waarom je beter geen vogels kunt gebruiken bij een fotomoment. Hij is niet de eerste.

De Turkse president was afgelopen vrijdag in de Noord-Turkse stad Rize om een moskee te openen. Het was de bedoeling dat Erdogan een aantal duiven en patrijzen ceremonieel zou laten wegvliegen, maar toen hij de doos opende waren de vogels bepaald niet van plan om het luchtruim te kiezen.

In een krampachtige poging om toch vliegende vogels te kunnen vastleggen, besloot de president vervolgens om de vogels één voor één te lanceren door ze in de lucht te gooien.

Iets wat een van de patrijzen niet pikte, en terugfladderde om wraak te nemen door voor de draaiende camera’s op Erdogans hoofd te gaan zitten.

Het incident met Erdogan doet denken aan de gevleugelde misser die het Vaticaan vorig jaar beging. Toen kwam ook Paus Franciscus erachter dat vogels loslaten voor draaiende camera’s niet zo’n goed idee is.

Na een toespraak waarin de Paus de hoop uitsprak dat er een einde zou komen aan het geweld op de Krim, liet hij duiven los als teken van vrede.

In plaats van van hun vrijheid te kunnen genieten, moesten de duiven al snel vliegen voor hun leven toen een agressieve kraai en een meeuw zich op hen stortten.

Ook de duiven bij de opening van de Olympische spelen van 1988 in het Zuid-Koreaanse Seoel hadden weinig geluk. Op papier was vastgelegd dat ze zouden wegvliegen op het moment dat het Olympisch vuur ontstoken zou worden… maar dat was op papier.

In de praktijk ging het, voor de ogen van een miljard kijkers wereldwijd, helemaal mis: tientallen duiven werden levend geroosterd toen de vlam ontstoken werd.

    • Sjoerd Klumpenaar