Emile Ratelband in hoger beroep vrijgesproken van brandstichting

Emile Ratelband op archiefbeeld bij de rechtbank Foto: ANP / Evert Elzinga

Emile Ratelband is ook in hoger beroep vrijgesproken van betrokkenheid bij brandstichting op zijn eigen huis in het Gelderse Huissen. Dat meldt persbureau ANP.

Het Hof oordeelde in het hoger beroep dat er geen direct bewijs is dat Ratelband betrokken was bij de brand.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twaalf maanden cel tegen de 66-jarige positiviteitsgoeroe, waarvan zes voorwaardelijk. Ratelband werd ervan verdacht medeplichtig te zijn aan een aanslag op zijn eigen huis.

Er werd in 2009 een serieuze poging gedaan om Ratelband’s woning op te blazen, maar het benzinemengsel dat daarvoor werd gebruikt vatte enkel vlam. Ratelband zou volgens het OM een financieel motief hebben om zijn eigen huis op te blazen, maar dat ontkent hij stellig.

Eerder werd Ratelband al vrijgesproken in de zaak Yellowstone, waarin het om oplichting en fraude ging.

16 jaar voor Rob Z.

Ratelband stond met een aantal anderen terecht in een grote fraude- en oplichtingszaak, die ook wel bekend stond als de Yellowstonezaak. In het hoger beroep werd crimineel Rob Z. veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf en een boete van 230.000 euro aan zijn slachtoffers.

Het Hof achtte een lange lijst verdenkingen bewezen, waaronder afpersing, bedreiging, oplichting van verzekeringsmaatschappijen en brandstichting. Ook zou Z. een gestolen schilderij van Karel Appel hebben willen verkopen, een handgranaat tot ontploffing hebben gebracht, geld witgewassen en valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

Lees ook de reconstructie van de zaak: Van die brand weet Emile Ratelband niks
    • Sjoerd Klumpenaar