Egyptische president tekent omstreden antiterreurwet

De Egyptische president Al-Sisi houdt een toespraak bij het openen van het nieuwe Suezkanaal. Vannacht tekende hij een omstreden antiterreurwet. Foto: EPA / STR

De Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi heeft gisteren een omstreden antiterreurwet getekend. Dat meldt persbureau Reuters.

De nieuwe wet regelt onder meer de oprichting van speciale rechtbanken voor terrorismezaken. Ook geeft de wet de Egyptische politie en het leger meer bevoegdheden om geweld toe te passen tijdens het werk en biedt de wet hen bescherming in het gebruik daarvan. Mensen die terroristische groeperingen financieren krijgen levenslange gevangenisstraf. Wie schuldig wordt gevonden aan het aansluiten bij een terroristische groep, krijgt tien jaar celstraf.

Omstreden om inperking persvrijheid

Het wetsvoorstel kreeg vooraf veel internationale kritiek, omdat het de persvrijheid sterk inperkt. Wie andere cijfers over een aanslag publiceert dan die van de autoriteiten, is strafbaar.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel werd gesproken van een celstraf, volgens de aangenomen wet krijgen journalisten een geldboete. De boete ligt tussen de 200.000 en 500.000 Egyptische Pond (tussen de 23.000 en 58.000 Euro).

Volgens een onderzoeksgroep werden de rechten van journalisten in het eerste jaar ban Sisi’s presidentschap 658 keer geschonden. Het Committee to Protect Journalists meldt dat het aantal journalisten dat in Egypte vast zit (18) sinds de organisatie begon met tellen nog nooit zo hoog is geweest.

Invoering wet

Sisi heeft op de begrafenis van openbaar aanklager Hisham Barakat strengere wetgeving tegen terrorisme aangekondigd. Barakat was de architect van de onderdrukking en vervolging van duizenden leden van de Moslimbroederschap en haar leiders. Honderden van hen kregen levenslang of de doodstraf. Onderweg naar zijn werk ontplofte een geparkeerde bomauto op het moment dat Barakat met zijn konvooi langsreed.

Strijd tegen islamitisch extremisme

De antiterreurwet is volgens Egypte bedoeld als nieuw wapen in de strijd tegen islamitische extremisten, die al twee jaar strijd voeren met het leger.De gewelddadige opstand, die al honderden militairen en agenten het leven kostte, nam sterk in kracht toe sinds president Al-Sisi de voormalige islamitische president Morsi met een militaire coup afzette. Miljoenen mensen waren even daarvoor straat op gegaan om te protesteren tegen het bewind van Morsi. Hij had meer macht naar zich toegetrokken dan andere presidenten in het land ooit hadden gehad.

Het leger vecht tegen een aan IS-gelieerde terreurgroep in het noorden van de Egyptische Sinaï-woestijn. Al jaren weet het Egyptische leger de groep niet te verslaan en blijven er aanslagen plaatsvinden. Vorige week werd een Kroatische gijzelaar onthoofd in de Noordelijke Sinaï. Het was voor het eerst dat een westerling in de Egyptische hoofdstad Kairo werd ontvoerd en onthoofd.

Mensenrechtenorganisaties menen echter dat de nieuwe wetten gebruikt zullen worden om dissidenten nog harder aan te pakken dan nu al het geval is. Alles wat de overheid niet bevalt, wordt bestempeld als ‘terroristisch’. De Moslimbroederschap is een terroristische organisatie en wordt daarmee gelijk gesteld aan de gewapende militanten in de Sinaï die aanslagen plegen. Onder meer de fanatieke supporters van voetbalclubs El-Ahly en Zamalek SC.

Toegenomen geweld

Hoewel president Sisi de Egyptenaren veiligheid en stabiliteit beloofde, is het geweld in het land alleen maar toegenomen. Drie maanden geleden stond de teller van het aantal aanslagen sinds zijn machtsgreep volgens denktank Carnegie Endowment for International Peace op zeker 700, tegenover 90 in een even lange periode voor de coup van Sisi.

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Joost Scheffers