Egypte opent na twee maanden tijdelijk grens met Gaza

Palestijnen stonden dit weekend in de rij om toestemming te bemachtigen de grens over te gaan.
Palestijnen stonden dit weekend in de rij om toestemming te bemachtigen de grens over te gaan. Foto: Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

Voor het eerst sinds twee maanden gaat vandaag de grens tussen Egypte en de Gazastrook weer open. Dat meldt persbureau AP.

De komende vier dagen blijft de grens geopend, waardoor duizenden Palestijnen nu beide kanten op kunnen reizen. De grensovergang met Egypte is voor Palestijnen de enige die niet wordt gecontroleerd door Israël.

De overgang bij de stad Rafah was in juni voor het laatst tijdelijk open, waardoor duizenden Palestijnen aan beide kanten van de grens vast kwamen te zitten.

Zo’n 20.000 Palestijnen hebben sindsdien een uitreisverzoek ingediend. Er is veel behoefte aan medische zorg, ook willen veel studenten het gebied verlaten.

Gesloten grenzen door bekoelde betrekkingen

De betrekkingen tussen Caïro en Gaza zijn sinds het afzetten van de islamitische president Morsi ernstig bekoeld geraakt. De Palestijnse Hamasbeweging is ontstaan vanuit de Egyptische Moslimbroederschap, namens wie Morsi in 2012 de verkiezingen in Egypte won.

Morsi werd in 2013 afgezet door de huidige president, oud-generaal Al-Sisi.

    • Sjoerd Klumpenaar