#DvdW: met wie was de vandaag jarige Ted Hughes getrouwd?

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor de in 1998 overleden Britse dichter Ted Hughes. Hij was vandaag 85 geworden. Met welke Amerikaanse schrijfster was hij tot vijf maanden voor haar zelfmoord getrouwd geweest?

Met Sylvia Plath (1932-1963), die was geboren in Boston, Massachusetts, en na een succesrijke academische carrière in 1961 debuteerde met The Colossus and Other Poems. In hetzelfde jaar schreef ze The Bell Jar, een autobiografische roman over een vrouw die wegzinkt in depressie. Het boek verscheen onder het pseudoniem Victoria Lucas, een maand voordat Plath op 11 februari 1963 haar hoofd in de oven stak en het gas aanzette. Ze liet een vijftigtal geprangde gedichten achter die twee jaar later onder redactie van Ted Hughes onder de titel Ariel gepubliceerd zouden worden en die tegenwoordig worden beschouwd als een hoogtepunt in het genre van de bekentenispoëzie.

Ted Hughes (1930-1998), beschreef in het jaar van zijn dood zijn relatie met Plath in de 88 gedichten van de veelgelauwerde bundel Birthday Letters. Hij was zes jaar met Plath getrouwd geweest, had twee kinderen met haar, en had haar verlaten voor een andere vrouw (die in 1969 op haar beurt zelfmoord pleegde).

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz