Tientallen doden en gewonden na bomexplosie centrum Bangkok

In het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn zeker 12 doden en tientallen gewonden gevallen. Een ontploffing van een bom op een motorfiets is volgens de lokale politie de oorzaak.

Twee afgebrande motorfietsen op de plek van de ontploffing.
Twee afgebrande motorfietsen op de plek van de ontploffing. Foto AFP / Aidan Jones

Door een explosie in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Persbureau AFP meldt 16 doden en tientallen gewonden op basis van lokale media. De ontploffing zou het gevolg zijn van een bom die afging op een motorfiets, volgens de politie.

De explosie vond plaats op een kruispunt in Ratchaprasong, een gebied met veel winkels en hotels. De hindoeïstische Erawan-tempel, een populaire toeristische attractie, ligt aan het kruispunt. Onder de doden zouden drie buitenlanders zijn, volgens Reuters: twee Chinezen en een Filipijn. De Thaise ambassade zoekt momenteel uit of Nederlanders betrokken zijn, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Update 18.41 uur: Volgens de Nederlandse ambassade in Bangkok zijn (voor zover bekend) geen Nederlanders gewond geraakt.

Een bewakingscamera filmde de explosie, rond zeven uur ‘s avonds (twee uur ‘s middags Nederlandse tijd):

Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag. De politie zoekt nog naar mogelijke andere explosieven in de omgeving.

Politieke demonstraties

Ratchaprasong is de laatste jaren het toneel geweest van politieke demonstraties. Begin 2014 was het nog onrustig in Bangkok door anti-regeringsdemonstranten. Sinds het leger in mei vorig jaar een coup pleegde en een burgerregering verdreef is het relatief rustig in de hoofdstad. In februari werd de stad nog opgeschrikt door explosies, waarbij geen doden vielen. De situatie is sindsdien wel meer gespannen.

Aanslagen in Bangkok komen niet vaak voor. Het Thaise leger strijdt wel al jaren tegen islamitische opstandelingen in het zuiden van het overwegend boeddhistische land. In juli kwamen bij aanslagen daar nog zes mensen om. Het is al ruim tien jaar onrustig in Zuid-Thailand. Bij het conflict met de islamitische opstandelingen, die voor afscheiding strijden van de overwegend islamitische provincies Narathiwat, Pattani en Yala, zijn sinds 2004 ruim 5.000 mensen gedood.

verantwoordelijkheid aanslag

Volgens onze correspondent in Zuidoost-Azië Melle Garschagen zou het verrassend zijn als de islamitische rebellen verantwoordelijk zijn voor de bloedige aanslag:

“Het is hen zo goed als nooit gelukt om een aanslag te plegen buiten de zuidelijke provincies.”

Het meest voor de hand liggend is dat politieke tegenstanders de aanslag hebben gepleegd, volgens Garschagen. De spanningen in het land lopen op naarmate het militaire regime herhaaldelijk verkiezingen uitstelt, nu waarschijnlijk tot 2017. Garschagen:

“Deze aanslag zou dan een grote tegenslag zijn voor het Thaise leger. Tot nu toe was de coupe vrij bloedeloos verlopen, onder meer omdat de junta alle oude machthebbers vastzette. Aan die rustige periode maakt deze aanslag een einde.”

Een laatste reële optie is dat een terroristische groepering in het land de aanslag zal opeisen, die tot nu toe nog weinig actief is in het land.

De Erawan-tempel bij het kruispunt Ratchaprasong:

Lees ook in NRC Handelsblad: In Thailand mag nu niets meer.