Demonstranten in Tianjin eisen compensatie van Chinese overheid

Honderden Chinezen die hun woning in Tianjin niet in kunnen door de explosie eisen een compensatie van de overheid.

Demonstranten in Tianjin uiten hun onvrede. Foto EPA / Ng Kong

Honderden Chinezen die hun woning in Tianjin tijdelijk of definitief niet in kunnen door de explosie van vorige week eisen vandaag een compensatie van de overheid. De demonstranten dromden samen bij een hotel waar overheidsfunctionarissen journalisten inlichtten. Het dodental van de explosie staat nu op 114. Meer dan 700 mensen raakten gewond, zo’n 70 worden nog altijd vermist.

Dat meldt persbureau Reuters. Op dit moment maken speciale opruimteams de rampplek vrij van gevaarlijke chemicaliën, die tijdens de explosie vrijkwamen. De twee gigantische ontploffingen leidden tot een serie kleinere explosies en brandjes. Ook vanochtend had er nog een kleine ontploffing plaats. Meerdere panden zijn uitgebrand en in tal van woningen zijn de ramen gesprongen en deuren uit hun posten geblazen.

Duizenden mensen ontzet

Zo’n 6.300 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied waar de ontploffing plaatsvond. Li Jiao, die uit haar huis werd geplaatst en maandag meedeed aan het protest:

“Dit is geen demonstratie. Dit is simpelweg het enige kanaal dat wij kunnen gebruiken om de aandacht van de overheid te trekken. Tot nu toe hebben zij ons op geen enkele manier erkend.”

Tientallen politieagenten blokkeerden de toegang tot het hotel waar de betogers actie voerden. De demonstranten riepen op tot het repareren of vergoeden van hun huizen. Er waren geen ongeregeldheden.

Locoburgemeester van Tianjin He Shushan zei dat de oorzaak van de ontploffing tot op de bodem zal worden uitgezocht en verzekerde dat de verantwoordelijken zullen worden vervolgd. Over een eventuele schaderegeling repte hij echter met geen woord. Analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse schatten de totale schade van de explosie op 1 tot 1,5 miljard dollar.

700 ton natriumcyanide

Het merendeel van de zeventig vermisten zijn brandweerlieden. He Shushan heeft inmiddels bevestigd dat er 700 ton dodelijke chemische natriumcyanide lag opgeslagen in de opslag die vorige week explodeerde. De hoogste aanklager van China is een onderzoek naar de ontploffing begonnen.

Hoewel de ontploffing in Tianjin bijzonder groot was, zijn werkongelukken in China niet ongebruikelijk. Het land kent nauwelijks een veiligheidscultuur. Dagelijks komen tientallen arbeiders om het leven bij ongevallen op de werkvloer. In reactie op de explosie hebben de bedrijven Toyota en John Deere hun werk in de havenstad tijdelijk opgeschort, meldt de BBC.

    • Casper van der Veen