De huldiging dan maar laten zitten?

Het paard van Edward Gal, Undercover, raakte tijdens de Grand Prix Spécial van streek en beet op zijn tong. Diskwalificatie. Hoe los je zo’n probleem op?

Edward Gal met Undercover. Foto HH
Edward Gal met Undercover. Foto HH

Beduusd stond Hans Peter Minderhoud zaterdag op het erepodium. Een bronzen EK-medaille om zijn nek en een vriendelijk lachje voor de camera’s. Maar de Nederlandse dressuurruiter besefte goed dat hij daar niet gestaan zou hebben als het paard van zijn levenspartner Edward Gal niet van zijn apropos was geraakt.

Natuurlijk was Minderhoud blij met zijn derde plaats in de Grand Prix Spécial op zijn paard Glock’s Johnson TN. De ruiter scoorde 79.034 procent en toonde aan dat hij enorme progressie boekt met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar. Maar hij won de medaille doordat Undercover, het paard van Gal, van streek raakte in de paardensporttempel van Aken. Hij beet door stress op zijn tong en omdat er bloed te zien was bij Undercover, werd de combinatie conform de regels gediskwalificeerd.

Het ging donderdag al mis

De gedachten gaan terug naar donderdagavond. De Nederlandse dressuurequipe won goud in de landenwedstrijd. Voor 17.500 enthousiaste toeschouwers werden Gal en zijn teamgenoten gehuldigd. Het stadion zat nog niet halfvol, maar daar ging het al mis met Undercover. De sensibele ruin raakte onder de indruk van wat er om hem heen gebeurde. En een paard vergeet dat niet zo snel. Zeker Undercover niet.

In de paardenwereld noemen ze hem een ‘heet’ paard. Temperamentvol, gespannen en dus snel afgeleid. Gal was na zijn winnende proef van donderdag niet voor niets blij dat hij zijn ruin rustig kreeg. De volgende dag herkende Undercover de hectiek in het stadion. En omdat een paard van nature een vluchtdier is, wilde hij alles behalve de ring in. De proef mislukte en eindigde met roze schuim van het bloed rond de mond van het beest. „Negen van de tien keer gaat het goed. Nu helaas niet”, zei de teleurgestelde Gal.

Gal kwalificeerde zich door dit ongelukkige incident niet voor de kür op muziek, waardoor Minderhoud ineens Nederlands belangrijkste troef was op zondag. Hij reed met Johnson de beste kür van zijn leven. De combinatie danste naar een persoonlijk record, maar het was net niet goed genoeg voor opnieuw een podiumplek. Minderhoud werd vijfde.

„Wat er zaterdag gebeurde was natuurlijk heel naar”, zei Minderhoud na zijn kür. „Maar met paarden loop je nooit helemaal zoals je wil. Daardoor leer ik wat makkelijker relativeren. Voor Edward was het klaar, dus voor mij ook. Mijn paard steekt bovendien anders in elkaar, hij vindt de muziek leuk en houdt van veel mensen om zich heen.”

Bij Undercover zat het dieper, zo bleek zondagochtend in de stal. Er klonk applaus vanuit het tweede stadion, dicht bij de stallen, en de ruin reageerde opnieuw onrustig. Inmiddels loopt het dier weer rustig thuis in de wei. Vakantie.

Een huldigingspaard?

Met nog een jaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wordt het een uitdaging om manieren te vinden om Undercover te kalmeren. De combinatie is voor Nederland „als alles goed gaat” een zekere olympische medaille. Een van de ideeën is om een ‘huldigingspaard’ mee te nemen, waarop Gal tijdelijk kan zitten als er medailles worden uitgereikt – om zo Undercover te ontlasten.

„We moeten met z’n allen goed gaan nadenken hoe we dit kunnen oplossen”, zei de Nederlandse bondscoach Wim Ernes. „We hebben al wat dingen in gedachten, zoals zo’n reservepaard. Alleen moeten we dat nog even voor onszelf houden.” Nu bestond de landenwedstrijd slechts uit één proef per combinatie. Volgend jaar in Rio zijn dat er twee. Een Spécial en een kür. „Dat kan voor Undercover catastrofaal zijn. We moeten dus zorgen dat onze beste combinatie in ieder geval niet wordt gediskwalificeerd”, zegt Ernes. „Maar laten we eerst nog even blij zijn met onze gouden en bronzen medaille.”

    • Robert Hüsken