Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Good old Samuel Eto’o kan het nog: de Goal van het Weekend

Het was ’t weekend waarin Ronald Koeman en Dick Advocaat (opnieuw) hard onderuit gingen, Borussia Dortmund terug van weggeweest lijkt en José Mourinho sukkel van de week werd: eerst Carneiro-gate en dan keihard verliezen bij City.

Gelukkig zijn de dagen dat Mourinho de directeur van Het Voetbal leek allang vervlogen. En ook gelukkig: trainers komen en gaan, doelpunten blijven altijd bestaan. Tot zover rijmelarij van het niveau-Van Gaal (die overigens keurig 6 punten uit twee wedstrijden heeft) en over naar de goals.

3. Adam Armstrong (Coventry City)

Jeugdinternational voor Engeland en door Newcastle United uitgeleend aan een club van het tweede niveau. Scoorde dit weekend twee keer: een mooi stiftje en onderstaande, goed bekeken goal waarbij de keeper van Milwall te kijk wordt gezet. Marcel Heller (Darmstadt) had bij z’n Bundesligadebuut ook een verrassing voor de goalie en Mikel San José bestrafte Barça-keeper Ter Stegen voor het denken dat hij Manuel Neuer is. Overigens maakte Olivier Giroud (Arsenal) ook een leuk doelpunt. Maar Armstrongs bekeken doelpunt wint ‘t:

2. Oussama Tannane (Heracles)

Veel vrije trappen die er fraai in vlogen dit weekeinde. Miguel Veloso (Dinamo Kiev) koppelde balsnelheid aan een fraaie krul. Burnley’s Matty Taylor deed dat ook, inclusief het heerlijke geluid van het ‘houtwerk’. Zo ook Galhardo van Grêmio. Oussama Tannane demonstreerde de ‘knuckle-ball’ te beheersen. Bekend uit het honkbal, door onder meer Juninho Pernambucano en Cristiano Ronaldo succesvol vertaald naar het voetbal. En dat kopieerden Memphis Depay en Gareth Bale dan weer. Tannane kan het nu ook:

1. Samuel Eto’o (Antalyaspor)

Ha-ha, die Eto’o. Weet u nog? Een jaar geleden deed-ie Ajax geloven dat hij na twee jaar broodvoetbal bij Anzji en een jaartje Chelsea gerust voor een appel en een ei in Amsterdam ging lopen ballen. Samuel ging mooi naar Sampdoria, kreeg daar binnen een week ruzie en vertrok naar Everton. Deze zomer liet hij zich verleiden door Gültekin Gencer, de excentrieke voorzitter van Antalyaspor die op zijn beurt dacht dat Ronaldinho ook wel even voor hem zou tekenen. En Messi wilde hij dan eveneens.

Hoe dan ook: Eto’o debuteerde dit weekend met twee goals: een solo en deze. Zo’n spits, inmiddels 34, is er een van het type Batitsuta, Klinsmann en Suker: weinig schoonheid, wel niet-aflatend doelgericht. De snelheid van beslissen, handelen en executeren behorend tot de echte spitsen.