Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Conservatieve christelijke organisaties halen meer geld op

Conservatieve christelijke organisaties haalden vorig jaar meer geld op dan het jaar daarvoor. Donaties voor kerkelijke organisaties gingen juist achteruit.

Conservatieve christelijke organisaties als Open Doors die al lange tijd aandacht vragen voor christenvervolgingen, haalden vorig jaar meer geld op dan het jaar daarvoor.
Conservatieve christelijke organisaties als Open Doors die al lange tijd aandacht vragen voor christenvervolgingen, haalden vorig jaar meer geld op dan het jaar daarvoor. Foto ANP / Robin Van Lonkhuijsen

Conservatieve christelijke organisaties als Open Doors die al lange tijd aandacht vragen voor christenvervolgingen, haalden vorig jaar meer geld op dan het jaar daarvoor. Donaties voor kerkelijke organisaties zoals Kerk in Actie gingen juist achteruit.

Dat blijkt uit de jaarrekeningen 2014 van deze organisaties die deze zomer werden gepubliceerd. Het lijkt erop dat Open Doors en Stichting De Ondergrondse Kerk, die vanouds veel aanhang hebben in orthodoxe kring, de wind in de zeilen hebben door verhevigde christenvervolgingen in het Midden-Oosten.

De organisaties hebben hun activiteiten sterk uitgebreid, zoals voorlichting aan scholen en kerkelijke gemeenten. Trans World Radio die via de ether christelijke missiearbeid verricht, nam vorig jaar een nieuwe radiozender in gebruik. Die richt zich op het verspreiden van de christelijke boodschap in Afghanistan, Pakistan en India.

Aandacht voor christelijke gemeenschappen Irak en Syrië

Zaterdag luidden kerken in Frankrijk, België en ook Nederland om 12.00 uur één minuut hun klokken. Hiermee wilden ze aandacht vestigen op de decimering van christelijke gemeenschappen in Irak en Syrië.