Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Blatter slaat wild om zich heen tijdens laatste maanden bij FIFA

Sepp Blatter beschuldigt UEFA-baas Michel Platini van intimidatie. De UEFA vermoedt een lastercampagne.

De complexe relatie tussen Sepp Blatter en zijn voormalige boezemvriend Michel Platini heeft afgelopen weekend een nieuwe dimensie gekregen na harde beschuldigingen van de FIFA-baas aan het adres van UEFA-voorzitter Platini in een Volkskrant-interview.

Platini zou de 80-jarige broer van Blatter tot huilens toe geïntimideerd hebben tijdens een lunch voorafgaand aan de herverkiezing van Blatter tot baas van de wereldvoetbalbond FIFA, afgelopen mei. Platini zou Peter Blatter tijdens een lunch hebben toegebeten: „Vertel Sepp dat hij zich moet terugtrekken voor de verkiezing, anders gaat hij de gevangenis in.” Dit in een kennelijk laatste poging om de Zwitser te bewegen af te zien van een vijfde termijn.

De FIFA was daags voor het congres ernstig in verlegenheid gebracht door arrestaties van verschillen bestuursleden in Zürich na een grootscheeps Amerikaanse onderzoek naar corruptie rond de vermarkting van televisierechten in het Noord-, Midden en Zuid-Amerkaanse voetbal. Onder druk – zo lijkt het althans – van verder justitiële onderzoeken van onder meer de FBI kondigde Blatter vier dagen na zijn herverkiezing zijn aftreden aan. Hij wordt zelf niet verdacht.

Blatter bleef in het Volkskrant-interview op de vlakte wat er zich in de vier dagen tussen zijn herverkiezing en de aankondiging van zijn aftreden heeft afgespeeld. „Ooit zal ik het uit de doeken doen”, zei hij. Dat de relatie tussen Platini en voormalig mentor Blatter tot ijzige temperaturen is bekoeld, was al duidelijk daags na de herverkiezing. „Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niets”, zei Blatter toen al.

Platini stelde zich eind vorige maand kandidaat als opvolger van Blatter. Hij is favoriet om op 26 februari 2016 tot nieuwe voorzitter van de FIFA gekozen te worden.

Intussen, in een andere kwestie, bleek dit weekend dat de koude oorlog tussen FIFA en de UEFA geleid heeft tot een verzoek van de Europese voetbalbond aan de ethische commissie van de wereldvoetbalbond om een vermoedelijke lastercampagne tegen Platini te onderzoeken. Volgens de Duitse krant Die Welt werd vanuit het Zürichse FIFA-hoofdkwartier een stuk getiteld ‘Platini’s lijken in de kast’ gestuurd naar verschillende krantenredacties.

Zo zal Blatters allesbehalve stille aftocht van het wereldtoneel de komende maanden nog wel wat stof doen opwaaien. De suggestie van de Volkskrant-verslaggevers dat de UEFA achter de bommelding zat die tijdens het FIFA-congres in mei voor enige oponthoud zorgde, nam Blatter nog net niet over. „U weet dat de UEFA van mening was dat het congres niet had moeten doorgaan. Toen was daar de bommelding, waarvan we nog niet alle details hebben. Maar de melding was bedoeld om het congres te stoppen.”