Acht burgerdoden in Oost-Oekraïne in afgelopen 24 uur

De afgelopen 24 uur zijn in het oosten van Oekraïne acht burgerdoden gevallen. De gevechten tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger zijn de afgelopen dagen toegenomen.

Een vrouw in haar verwoeste appartement in Marioepol, Oekraïne.
Een vrouw in haar verwoeste appartement in Marioepol, Oekraïne. Foto AP / Sergey Vaganov

De afgelopen 24 uur zijn in het oosten van Oekraïne acht burgerdoden gevallen. Twee Oekraïense soldaten vonden de dood. De gevechten tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger zijn de afgelopen dagen toegenomen.

De soldaten en drie van de burgerdoden vielen in door Kiev beheerst gebied, schrijft persbureau AFP. De persdienst van de Volksrepubliek Donetsk meldde dat vannacht in rebellengebied vijf mensen zijn omgekomen bij beschietingen.

Gevechten in Donetsk

Rusland beschuldigt Kiev ervan een nieuw offensief voor te bereiden. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov saboteert Kiev een politieke uitwerking van het Minsk II-akkoord, waarvan het huidige staakt-het-vuren in de Donbas onderdeel was.

Twitter avatar mfa_russia MFA Russia #Lavrov: Recent developments look like preparations for new hostilities, and thus are alarming @RusembUkraine

Een journalist van persbureau AP zag hoe in industriestad Donetsk de afgelopen dagen wapens werden verplaatst. Regelmatig waren ook Grad-raketten te horen.

De Oekraïense president Porosjenko uitte ondertussen kritiek op zijn Russische ambtgenoot Poetin. Het bezoek vandaag van de Russische leider aan de Krim, het vorig jaar door Rusland geannexeerde schiereiland, dient er alleen toe om ruzie te stoken in het oosten van Oekraïne, schreef Porosjenko op Facebook. Hij benadrukte dat de Krim alleen een toekomst heeft binnen Oekraïne.

Gebrekkige naleving Minsk 2

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa moet toezien op naleving van de wapenstilstand in Oost-Oekraïne. De waarnemersmissie heeft sinds het ingaan ervan in februari geregeld melding gemaakt van schendingen van het bestandsakkoord. Onze correspondent Steven Derix omschreef de dagelijkse situatie in juni als volgt: geregeld artillerieduels, met af en toe een burgerslachtoffer.

Ook in het laatste OVSE-verslag, vandaag gepubliceerd, schrijven de waarnemers dat op verschillende plekken wordt gevochten, waaronder bij de inmiddels verwoeste internationale luchthaven van Donetsk. In regeringsgebied ten noordwesten van Loegansk werd ook een forse toename van schendingen van het akkoord gemeld.

In de buurt van Marioepol, een strategisch gelegen havenstad aan de Zwarte Zee, zagen de waarnemers tanks rijden in zowel regerings- als rebellengebied. Dit lijkt in tegenspraak met de afspraken in het tweede akkoord van Minsk, waarin beide zijden beloofden zware wapens van de frontlijn terug te trekken. ‘Minsk II’ voorziet onder meer in grotere zelfstandigheid van het oosten van Oekraïne. Daar is een grondwetswijziging voor nodig.

Kaart uit juni

Kaart uit juni

Lees ook: Ook in de provincies houdt het Kremlin de oppositie kort, over de aanstaande regionale verkiezingen in Rusland op 13 september