Japanse economie krimpt

De Japanse economie is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De economische teruggang is een domper voor de Japanse premier Shinzo Abe, die probeert met een stimuleringsbeleid de economische groei aan te zwengelen en de inflatie aan te jagen. Volgens analisten zijn de zwakke cijfers deels te wijten aan de effecten van het slechte weer in de maanden april, mei en juni. Daardoor bleven de consumentenbestedingen achter, terwijl de Japanse economie daar sterk afhankelijk van is. Mogelijk neemt de consumptie in het derde kwartaal weer toe, gezien het warme weer deze zomer. Maar dat de groei zo afhankelijk zijn van zoiets als het weer, legt de zwakte van ‘Abenomics’ bloot. De Bank van Japan pompt jaarlijks 80 biljoen yen (580 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt. Daarnaast heeft Abe het begrotingstekort laten oplopen tot 7 procent in 2014. Maar de lonen stijgen nauwelijks en de bedrijfsinvesteringen blijven achter. (AP/ANP)