Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Aantal asielaanvragen neemt toe - wekelijks 1700 asielzoekers

Het aantal asielaanvragen in Nederland neemt nog steeds toe. Elke week komen er ruim 1700 asielzoekers bij. Om alle aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen, krijgt de IND er honderd man bij.

Een medewerker van het COA laat een grafiek zien van asielaanvragen in de noodopvang voor vluchtelingen in de IJsselhallen.
Een medewerker van het COA laat een grafiek zien van asielaanvragen in de noodopvang voor vluchtelingen in de IJsselhallen. Foto ANP / Remko de Waal

Het aantal asielaanvragen neemt nog steeds toe. Elke week komen er ruim 1700 asielzoekers bij. Om alle aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen, krijgt de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) er, net als in juni, honderd man bij. Dat schrijft staatssecretaris Dijkhoff vandaag aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris noemt het aantal asielaanvragen dat de laatste maanden gedaan wordt, zeer hoog en verwacht voorlopig geen afname:

“Sinds mei dit jaar zien we een sterke stijging. Deze wordt met name veroorzaakt door het aantal eerste asielaanvragen uit Syrië en Eritrea.”

Vorig jaar vroegen 30.020 mensen asiel aan in Nederland en Dijkhoff denkt dat dat aantal dit jaar wordt overschreden.

Grote uitdaging voor de IND

De flinke toename van asielzoekers vormt een “grote uitdaging” voor de IND, vreemdelingenpolitie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), aldus Dijkhoff in de brief aan de Kamer. De druk is zo hoog dat de afgelopen weken een paar keer asielzoekers zijn opgevangen zonder te zijn geregistreerd. Met nieuwe medewerkers moet dit niet meer voorkomen. Om de groeiende instroom aan te kunnen, gaat de IND ook in het weekend werken laat de staatssecretaris weten:

“We vragen extra inspanningen van onze mensen die in het veld werken en vragen meer meer geduld van de asielzoekers tijdens deze procedures.”