Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

1.032.225.905.640 liedjes werden dit jaar (minstens) al gestreamd

Onder artiesten mag er dan veel gemord worden over de inkomsten uit streamen, dat het de toekomst is van luisteren naar muziek, is inmiddels wel duidelijk. Alleen dit jaar al kwamen met Jay Z’s Tidal en Apple Music twee grote, nieuwe luisterdiensten op de toch al dichtbevolkte streammarkt.

Muziekonderzoeksbureau Next Big Sound (NBS) uit New York houdt al sinds 2009 de digitale muziekindustrie in de gaten. Het bureau, dat in mei overgenomen werd door online streamservice Pandora, bracht onlangs een rapport uit over streamen en de digitale muziekwereld in het algemeen. Negen getallen.

1.032.225.905.640

Ja, je leest het goed. Dat zijn twaalf cijfers achter de één. Oftewel: een biljoen. Dat is volgens Next Big Sound het aantal nummers dat in de afgelopen zes maanden over de hele wereld is gestreamd. Om te worden meegeteld als een stream, moet een liedje bij een muziek- of videodiensten minstens dertig seconden worden afgespeeld.

Het gaat om cijfers van YouTube, Vevo (niet dubbel geteld), Vimeo, Spotify, Rdio, SoundCloud en Pandora. Andere grote streamdiesten als Tidal, Deezer, Google Play Music en het onlangs gelanceerde Apple Music zijn hier niet eens bij opgenomen. Daar heeft NBS geen licentiedeals mee afgesloten.

430 miljard

Het aantal streams dat Next Big Sound in heel 2014 telde. In een half jaar tijd is het aantal streams in 2015 dus nu al dubbel zo veel. In 2012 lag het aantal nog op 100 miljard. Kanttekening: dit jaar werden voor het eerst de cijfers van Pandora meegenomen.

#1

Wie is de populairste artiest op Youtube, Spotify, Vevo en SoundCloud van het afgelopen half jaar? Doe de quiz.

283 miljoen

NBS houdt niet alleen bij hoeveel muziek er gestreamd wordt, maar monitort ook de populariteit van artiesten op sociale media. Vooral het volgen van popsterren op Instagram is geliefd. Waar er in mei 2013 14 miljoen nieuwe volgers voor artiesten op het fotodeelnetwerk bijkwamen, ligt dit aantal twee jaar later op 283 miljoen:

Tweet

Taylor Swift is de social media-koningin van het afgelopen half jaar. Op zowel Twitter als Instragram kreeg zij in dit tijdsbestek de meeste volgers erbij. Maar met 62 miljoen volgers op Twitter staat ze nog steeds drie plekken onder Kate Perry (74 miljoen), de persoon met de meeste volgers wereldwijd.

Populairste muziekartiesten op Twitter afgelopen half jaar:

4,9 miljard

Dat streamen over de breedte groeit, laten ook de cijfers van SoundCloud zien. NBS telde in mei een totaal van 4,9 miljard plays op de muziekdienst. Twee jaar geleden, in juni 2013, lag dit aantal nog op 700 miljoen:

75 miljoen

Spotify laat soortgelijke cijfers zien. Maandelijks heeft de dienst 75 miljoen actieve gebruikers, dat is vijf keer zoveel als drie jaar geleden:

Daarmee zijn ze de één na populairste muziekstreamdienst:

2,3 miljard euro

Maar wat leveren deze streams nou op? De wereldwijde omzet uit digitale muziek in 2014 was 6,1 milard euro, blijkt uit een eerder uitgegeven rapport van de internationale branchevereniging van platenmaatschappijen IFPL. Dat houdt in: inkomsten uit streams én downloads. De digitale verkoop van muziek was daarmee voor het eerst in de geschiedenis hoger dan de fysieke verkoop.

Streams nemen 2,3 miljard van de 6,1 miljard euro digitale verkoop voor hun rekening, een toename van 27 procent vergeleken met het jaar ervoor. Toch is het aandeel van streamen in de opbrengst van de totale wereldwijde muziekverkoop (nog) maar 17,1 procent.