Vier doden bij gevechten tussen Turks leger en Koerdische PKK

De Turkse politie fouilleert jongeren tijdens een veiligheidsoperatie in Diyarbakir. Foto AP / Usame Ari

Bij gevechten tussen het Turkse leger en aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij PKK zijn vandaag vier doden gevallen. Het gaat om één soldaat en drie rebellen, zo melden bronnen binnen de regering aan persbureau Reuters. Het geweld vond plaats in de provincie Kars, in het uiterste oosten van Turkije.

De gevechten van vandaag – een aanval op een legerbasis – waren volgens de bronnen het initiatief van de PKK. De groep neemt sinds eind vorige maand bijna dagelijks het Turkse leger onder vuur. Aanleiding voor dat offensief is de grootschalige operatie die Turkije aankondigde tegen de PKK en terreurgroep Islamitische Staat.

Een avondklok uit angst voor aanslagen

Voor Turkije zijn die maatregelen nodig om “de openbare orde en de nationale veiligheid te beschermen”, zo zei premier Ahmet Davutoğlu vier weken geleden. Sindsdien deed de politie invallen in honderden verdachte panden en voert het aanvallen uit op doelen van IS en de PKK, zowel via de lucht als over de grond.

Voor het dorp Varto, ook in het oosten van het land, waren de verslechterde verhoudingen tussen Turkije en de PKK aanleiding op gisteravond een avondklok in te stellen. Gisteren was het namelijk precies 31 jaar dat de strijd tussen beide partijen begon. Varto vreesde dat de PKK die gelegenheid zou aangrijpen om een aanslag te plegen.

Sinds het oplaaien van de gevechten zijn er volgens de Turkse regering ruim veertig soldaten of agenten omgekomen. Het aantal doden bij de PKK staat – zo blijkt althans uit berichtgeving in Turkse media – al op meer dan tweehonderd. In totaal zijn er door gevechten tussen Turken en Koerden de afgelopen jaren meer dan 40.000 mensen omgekomen.

    • Joost Pijpker