‘Vermiste vlucht Indonesië gevonden’ - Trigana op zwarte lijst

Het kantoor van Trigana Air in Jakarta, Indonesië. Foto EPA / Mast Irham

Een Indonesisch passagiersvliegtuig met 54 inzittenden aan boord lijkt te zijn gevonden. Een functionaris van het ministerie van transport kondigde volgens persbureau Reuters aan dat het wrak is gevonden en ook inwoners van het eiland Papoea melden dat ze brokstukken hebben aangetroffen, schrijft AFP.

De opsporings- en reddingsdienst van Indonesië, Basarnas, meldt op Twitter dat het de berichten nog niet kan bevestigen. Het zoekteam is nog onderweg naar de plek waar de luchtverkeersleiding omstreeks 7.55 uur (Nederlandse tijd) het contact verloor.

Oud toestel

Uit gegevens in de digitale database van het Aviation Safety Network blijkt dat het vliegtuig van het type ATR 42-300 27 jaar geleden zijn eerste vlucht maakte. ATR was een joint venture tussen Airbus en Alenia Aermacchi, een werkmaatschappij van het Italiaanse Finmeccanica.

Na verschillende incidenten, waarvan de laatste tijdens het taxiën in 2003 in St. Louis, Missouri, werd het toestel in 2005 gekocht door Trigana Air. Die vliegtuigmaatschappij staat sinds 2007 op de Europese zwarte lijst van luchtvaarmaatschappijen. In totaal staan daar rond de zestig verschillende Indonesische luchtvervoerders op, het grootste aantal van alle landen ter wereld. Plaatsing op de lijst betekent dat een maatschappij niet boven Europees grondgebied mag vliegen.

Strengere regels

Indonesië heeft een slechte reputatie als het op veiligheid in het vliegverkeer aankomt. In december verdween bijvoorbeeld een toestel van AirAsia onderweg van Surabaya in Indonesië naar Singapore. Niet veel later werd bekend dat het toestel met 162 inzittenden in zee was neergestort. In juli stortte een militair transportvliegtuig neer, waarbij meer dan honderd mensen omkwamen. Sindsdien zijn strengere regels ingevoerd voor het vliegverkeer.

De binnenlandse vlucht van Trigana Air vertrok vanmorgen om even na zevenen (Nederlandse tijd) van het vliegveld Sentani, op Papoea. Aan boord zaten 44 volwassen passagiers, vijf kinderen en vijf bemanningsleden. De vlucht was op weg naar Oksibil, dat eveneens op Papoea ligt. Vanmiddag werd bekend dat dorpelingen in het oosten van Papoea een vliegtuig hadden zien neerstorten.

De route van de vlucht:

    • Laura Klompenhouwer