Premier van Irak schrapt elf kabinetsposten

Abadi in april tijdens een persconferentie in Bagdad.
Abadi in april tijdens een persconferentie in Bagdad. Foto AFP / Ali al-Saadi

Premier Haider al-Abadi heeft elf kabinetsposten geschrapt, waaronder de drie vicepremierschappen. Het totale aantal ministers en staatssecretarissen wordt met de stap teruggebracht naar 22. De hervorming is onderdeel van Abadi’s campagne tegen corruptie en mismanagement in de top van de overheid.

De functie van minister voor Mensenrechten wordt opgeheven, evenals die van staatssecretaris voor Vrouwenzaken en van staatssecretaris voor Provinciale Zaken. Het ministerie van Wetenschap en Technologie wordt samengevoegd met het ministerie van Hoger Onderwijs. Ook Volksgezondheid en Milieu vallen voortaan onder hetzelfde departement. Hetzelfde geldt voor Toerisme, Oudheden en Cultuur.

Wissel van de wacht

De hervorming werd eerder deze maand goedgekeurd door de regering en het parlement na een golf van protesten tegen corruptie en slecht bestuur. In het plan staat ook dat quota op basis van geloof worden afgeschaft en dat ministers voortaan moeten worden gekozen op basis van hun competenties en niet op basis van hun etniciteit of religie.

Abadi trad zomer vorig jaar aan als opvolger van Nouri al-Maliki. Met name de VS drongen daar toen al maandenlang op aan, omdat Maliki’s regering ruziede met de Koerdische minderheid die in het noorden naar onafhankelijkheid streeft. Maliki zou bovendien de sunnieten marginaliseren. De opmars van IS, de sunnitische terreurgroep, was daar volgens velen een van de gevolgen van. Daarom moest er een regering komen die brede steun genoot en oog had voor alle bevolkingsgroepen.

    • Laura Klompenhouwer