Pakistaanse generaal Hamid Gul overleden - ‘vader van de Talibaan’

De Pakistaanse generaal Hamid Gul is gisteravond op 79-jarige leeftijd overleden. Gul was in Pakistan van 1987 tot en met 1989 chef van de beruchte militaire inlichtingendienst Inter-Services Intelligence (ISI). Hij wordt wel ‘de vader van de Talibaan’ genoemd.

Hamid Gul in 2008.
Hamid Gul in 2008. Foto EPA / Rahat Dar

De Pakistaanse generaal Hamid Gul is gisteravond op 79-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn dochter aan persbureau AP.

Gul was in Pakistan van 1987 tot en met 1989 chef van de beruchte militaire inlichtingendienst Inter-Services Intelligence (ISI). Hij wordt ook wel ‘de vader van de Talibaan’ genoemd.

Dochter Uzma Gul zegt dat haar vader overleed aan een hersenbloeding, gisteravond laat in het bergdorp Murree, vlakbij de hoofdstad Islamabad.

Wat deed de ISI?

Correspondent Joeri Boom schreef eerder in NRC:

“De ISI overzag de bewapening en training van Afghaanse mujahedeen. Onder Guls leiding werden voor het eerst Kashmir-groepen bewapend en getraind.”

Tussen 1987 en 1989 hielp hij de CIA om wapens en geld te vertrekken aan jihadisten die in Afghanistan vochten tegen Sovjettroepen. Later verbrak hij de steun aan de Verenigde Staten en ondersteunde hij openlijk islamitische militanten, waaronder Al-Qaedaleider Osama bin Laden.

Desgevraagd erkende Gul op latere leeftijd dat het “uit de hand gelopen” is, zegt correspondent Joeri Boom. Gul:

“We hebben het jarenlang kunnen controleren, maar nu hebben onze jongens zich tegen ons gekeerd omdat de Amerikanen ons hebben gedwongen hen te bestrijden.”

Na zijn pensioen

Hamid Gul diende in het leger en vocht in twee oorlogen tegen India.

Hij heeft altijd gepleit dat nucleair bewapend Pakistan buurland India - in bezit van atoomwapens - moet confronteren.

Als gepensioneerde generaal leidde Gul een religieuze partij: de Islamitische Democratische Alliantie (IDA). In 2012 hield hij een massabijeenkomst in Banu. Toen zei hij:

“Ik heb tegen de stamoudsten en Talibaan-leiders gezegd dat ze moeten ophouden met zelfmoordaanslagen en het doorsnijden van kelen. Het kan ook anders. De koran biedt vele mogelijkheden om Gods recht te doen zegvieren, zonder boerka’s en zonder geweld. Ons doel is hetzelfde – de islamisering van Pakistan.”

    • Carlijn Vis