Op Kos zijn eerste Syriërs aan boord gestapt van het opvangschip

Twee migranten wachten op het boarden van het schip waar zij tijdelijk worden opgevangen. Foto EPA / Odysseus

De eerste Syrische vluchtelingen zijn vanochtend op het Griekse eiland Kos aan boord gegaan van het schip Eleftherios Venizelos, zo meldt persbureau AFP. Honderden migranten zullen vandaag hun intrek nemen op het schip.

De vluchtelingen krijgen daar tijdelijk opvang en worden geregistreerd, aldus VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Tot nu toe verloopt het boarden rustig.

Rellen op het vakantie-eiland

Op Kos zijn in de afgelopen maand duizenden vluchtelingen aangekomen. De meesten komen vanuit Turkije en willen doorreizen in noordelijke richting, naar onder meer Duitsland. Het Griekse eiland kan de grote hoeveelheid migranten tijdens de crisis én midden in de vakantieperiode nauwelijks aan.

Het dreigde de afgelopen dagen een paar keer uit de hand te lopen op Kos. Er was geen opvang op het eiland, waardoor vluchtelingen neerstreken waar ze maar konden. Om te proberen de groep enigszins bij elkaar te brengen, waren ongeveer duizend vluchtelingen in het plaatselijke voetbalstadion verzameld. Daar wachtten ze op registratie en reisdocumenten.

Maar dat ging langzaam, want de politie heeft te weinig mensen. En in het stadionnetje, waar verder nauwelijks voorzieningen zijn, werd het ondraaglijk heet. Maandag werd het er onrustig, dinsdag raakten vluchtelingen slaags met de politie.

Migranten hebben tenten opgezet op Kos. Het Griekse eiland kan de stroom vluchtelingen midden in de crisis en het vakantieseizoen nauwelijks aan.

Migranten hebben tenten opgezet op Kos. Het Griekse eiland kan de stroom vluchtelingen midden in de crisis en het vakantieseizoen nauwelijks aan. Foto EPA / Odysseus

Burgemeester Kos luidt de noodklok

Na noodkreten van de burgemeester van het Griekse eiland - hij zei dat de regering in Athene Kos aan zijn lot heeft overgelaten - heeft de Griekse regering extra agenten en een cruiseschip gestuurd. Op dat schip is plaats voor 2.500 mensen.

Kos heeft zo’n 33.000 inwoners. In de zomer komen daar een paar duizend toeristen bij. Vanuit Turkije arriveren er iedere dag tientallen, maar vaak ook honderden, nieuwe bootvluchtelingen. Meestal komen ze met een simpele rubberboot, want de zee is op deze plek maar vier kilometer breed.

Hoeveel vluchtelingen er nu op Kos zijn, weet niemand precies. De schattingen lopen uiteen: tussen de vijf- en zevenduizend mensen, voor het merendeel uit Syrië en Afghanistan.

Kwart miljoen vluchtelingen, helft reist via Griekenland

Bijna een kwart miljoen vluchtelingen zijn dit jaar aangekomen in Europa. De teller staat op 237.000 en gaat nog voor het einde van de maand over de 250.000 heen. Dat meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) afgelopen vrijdag. In heel 2014 staken 219.000 vluchtelingen de Middellandse Zee over. Volgens de IOM worden elke dag ongeveer duizend bootvluchtelingen gered.

Sinds het begin van het jaar zijn waarschijnlijk 2.300 mensen omgekomen, een record. Meer dan de helft van de vluchtelingen arriveert in Griekenland. De regering in Athene heeft 134.988 mensen geteld, die vanuit Turkije de korte oversteek naar eilanden als Kos, Lesbos, Chios en Samos maken.

    • Carlijn Vis