‘Ongeveer dertig partijen geïnteresseerd in delen Imtech’

Onder de mogelijke kopers van de divisies van het failliete installatiebedrijf zijn zowel aasgierfondsen als gelukszoekers en beursgenoteerde bedrijven, zeggen bronnen rond het verkoopproces in Het Financieele Dagblad.

Het hoofdkantoor van Imtech in Gouda.
Het hoofdkantoor van Imtech in Gouda. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Zo’n dertig partijen hebben interesse getoond in onderdelen van Imtech. Onder de mogelijke kopers van de divisies van het failliete installatiebedrijf zijn zowel aasgierfondsen als gelukszoekers en beursgenoteerde bedrijven, zeggen bronnen rond het verkoopproces in Het Financieele Dagblad.

De bewindsvoerders van de Nederlandse multinational met circa 22.000 werknemers en zeven divisies zijn sinds vorige week met spoed op zoek naar kopers voor de onderdelen. Veel werkmaatschappijen verkeren volgens het FD in acute geldnood, omdat de banken niet willen voorzien in een boedelkrediet om lopende uitgaven te financieren. Ook dit weekend hebben ze dat geweigerd, schrijft de krant.

Voor de goedlopende divisie Marine zijn al kopers gevonden: Pon Holdings en Parcom Capital. De onderhandelingen over het andere succesvolle onderdeel, Nordic, verkeerden voor het weekend in de afrondende fase. Accountants- en advieskantoor PWC coördineert namens de banken het verkoopproces.

Fraude en schandalen

Imtech leverde in 35 landen technische diensten op het gebied van elektrotechniek, automatisering en werktuigbouw. Zo installeerde Imtech bijvoorbeeld systemen die temperatuur en ventilatie regelen. Het hoofdkantoor stond in Gouda. Het bedrijf vroeg dinsdag uitstel van betaling aan. De holding werd donderdag failliet verklaard.

De problemen met het bedrijf begonnen in 2013 in Duitsland en Polen. Begin van dat jaar werd duidelijk dat Imtech zeker 100 miljoen euro zou verliezen op de de bouw van een Pools pretpark. Er bleek fraude in het spel. In Duitsland kwam kort daarna een groot boekhoudschandaal aan het licht. Sindsdien moest Imtech honderden miljoen euro’s afschrijven en lijdt het bedrijf verlies. Imtech moest twee keer door de banken worden gered. Maar deze keer bleef een redding uit. De Duitse tak van Imtech vroeg vorige week, na weken onderhandelen over noodkrediet, onverwacht faillissement aan. Door onzekerheid over de gevolgen voor de hele onderneming stortte de koers van Imtech in.

Bekijk hieronder de tijdlijn:

    • Laura Klompenhouwer