Dodental luchtaanval Syrisch leger op voorstad Damascus stijgt

Bij een aanval van Syrische gevechtsvliegtuigen op een gebied in Damascus dat in handen is van rebellen zijn minstens 82 mensen om het leven gekomen. De meesten waren burgers.

Een begrafenis in Douma op 8 augustus.
Een begrafenis in Douma op 8 augustus. Foto EPA

Bij aanvallen van Syrische gevechtsvliegtuigen op een gebied in Damascus dat in handen is van rebellen zijn minstens 82 mensen om het leven gekomen. Ruim 200 mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers zijn burgers. Dat meldt persbureau AP op basis van informatie van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De aanvallen vonden plaats op een markt in Douma, zo’n 15 kilometer ten noordoosten van Damascus, toen het daar op zijn drukst was. Volgens Rami Abdel Rahman, voorman van het Observatorium, is dit een “officiële moordpartij” die bewust is uitgevoerd. Het gaat om een van de dodelijkste luchtaanvallen van het Syrische leger sinds het uitbreken van de burgeroorlog, nu zo’n vijf jaar geleden. Een woordvoerder zegt dat de luchtmacht de aanvallen uitvoerde op Douma en het nabijgelegen gebied Harasta, omdat het hoofdkantoor van de rebellengroep Islam Army hier zit.

Rebellen sterker

In juli werd bekend dat een alliantie van veertien Syrische rebellengroepen een groot offensief heeft gelanceerd om het regime te verdrijven uit de noordelijke stad Aleppo. De rebellen schoten honderden raketten en mortiergranaten af op zeven districten die in handen zijn van het regime. Ze maakten kleine vorderingen. In een poging de aanval af te slaan, voert het regime zware bombardementen uit.

Aleppo is de belangrijkste frontlinie in de Syrische burgeroorlog. De stad was voor de oorlog het commerciële en industriële hart van het land. Sinds 2012 is Aleppo grofweg verdeeld in een westelijk deel dat in handen is van het regime en een oostelijk deel dat wordt gecontroleerd door de rebellen. De stad is van essentieel belang voor president Assad. Als zijn troepen worden verdreven, dan controleert hij de facto alleen nog het westen van Syrië.

Meer dan 230.000 mensen kwamen al om

Douma is al meer dan twee jaar in handen van de rebellen en regelmatig het doelwit van dodelijke aanvallen van het leger, het belangrijkste wapen van het regime tegen de opstandelingen.

Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn zeker 230.000 mensen om het leven gekomen. De oorlog begon in maart 2011. Volgens de Verenigde Naties zijn er door de oorlog naast de doden een miljoen mensen gewond geraakt.

Lees ook:de column van Carolien Roelants Twee eeuwen oorlog in het Midden-Oosten en het artikel Hoe Turkije de Syrische oorlog ingesleurd wordt.
    • Carlijn Vis
    • Laura Klompenhouwer