Merkel weet niet of derde steunpakket Griekenland gaat slagen

Merkel woensdag 12 augustus voorafgaand aan het wekelijks overleg van haar kabinet.
Merkel woensdag 12 augustus voorafgaand aan het wekelijks overleg van haar kabinet. Foto Reuters / Stefanie Loos

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is er niet zeker van dat de meest recente poging om de Griekse economie te redden, zal slagen. Ze hoopt dat het Griekenland lukt uit de huidige crisis te komen, als het land zich houdt aan de in juli gemaakte afspraken met schuldeisers. Dat heeft Merkel vandaag gezegd in een interview met tv-zender ZDF. Ze zei ook dat Griekenland niet moet uitgaan van kwijtschelding van schulden.

De Duitse bondskanselier zei dat de termijnen voor terugbetaling kunnen worden verlengd en de rente verlaagd. Van een ‘haircut’ kan volgens haar geen sprake zijn. Desondanks vertrouwt Merkel erop dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een deel van de noodleningen aan Griekenland voor zijn rekening neemt, zoals het dat bij eerdere reddingsacties ook heeft gedaan. Het IMF heeft de afgelopen tijd juist herhaald dat de eurolanden Griekenland tegemoet moeten komen met schuldverlichting.

Onderhandelingen nu met ‘het kwartet’

Griekse en Europese onderhandelaars bereikten afgelopen dinsdag in Athene een principeakkoord over een derde hulppakket voor Griekenland. Hierin werd de zwaarbevochten deal van de eurozoneleiders op 13 juli verder uitgewerkt. Griekenland krijgt hiermee uitzicht op noodhulp ter waarde van rond de 85 miljard euro, grotendeels afkomstig uit het euronoodfonds ESM.

De onderhandelingen liepen niet meer tussen Griekenland en de ‘trojka’ (EU, Europese Centrale Bank en IMF), maar tussen Griekenland en het ‘kwartet (trojka plus ESM). De parlementen van eurolanden moeten deze week hun fiat geven. In Duitsland zijn tientallen conservatieve politici van plan tegen het derde hulppakket voor Griekenland te stemmen.

In Nederland komt de Tweede Kamer woensdag terug van reces, heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vandaag gemeld via Twitter. Wilders krijgt bij aanvang gelegenheid om zijn bezwaren kenbaar te maken.

Twitter avatar AnouchkavM AnouchkavMiltenburg Vandaag heb ik, op basis van artikel 46 van het Reglement van Orde, de Kamer bijeen geroepen op 19 augustus a.s. om 12.00 uur (1/2)
Twitter avatar AnouchkavM AnouchkavMiltenburg Bij aanvang krijgt dhr. Wilders de gelegenheid een onmiddellijk te houden debat aan te vragen over het leningprogramma Griekenland (2/2)

Door akkoord te gaan met een derde steunpakket voor Griekenland, brak Mark Rutte zijn verkiezingsbelofte om geen extra steun te geven aan de Grieken. Hij gaf dat toe tijdens een persconferentie na de ingelaste eurotop die op 13 juli leidde tot de nieuwe deal. Het akkoord kwam na maanden van onderhandelingen en een Grieks referendum waarin een meerderheid van de kiezers tegen de voorstellen van schuldeisers stemde.

Lees ook: Vriendjespolitiek is het grootste probleem over de politieke corruptie in Griekenland en ‘Op akkoord met Grieken volgt een onzekere herfst‘ over de onzekerheden die op de loer liggen.