Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Indonesisch vliegtuig vermist - dorpelingen zien crash

In Indonesië wordt een passagiersvliegtuig vermist met 54 inzittenden aan boord. Dorpelingen op het eiland Papoea hebben melding gemaakt van een crash. De zoektocht naar slachtoffers wordt later hervat.

De Indonesische reddingsdienst Basarnas vertrekt om te zoeken naar brokstukken van het toestel van AirAsia in januari. Vanochtend verdween er in het land opnieuw een toestel van de radar.
De Indonesische reddingsdienst Basarnas vertrekt om te zoeken naar brokstukken van het toestel van AirAsia in januari. Vanochtend verdween er in het land opnieuw een toestel van de radar. Foto EPA / Bagus Indahono

In Indonesië wordt een passagiersvliegtuig vermist met 54 inzittenden aan boord. Het vliegtuig vertrok vanmorgen om even na zevenen (Nederlandse tijd) van het vliegveld Sentani, op het eiland Papoea. Om 7.55 uur raakte de luchtverkeersleiding het contact met het toestel kwijt, zo meldde de nationale reddingsbrigade van Indonesië vanmorgen.

Twitter avatar SAR_NASIONAL Badan SAR Nasional Because it was night & visibility is limited we suspend search Trigana Air and we continue the search tomorrow morning at 06.00 LT

Update 15.29: Crash gezien

Dorpelingen in het oosten van Papoea hebben een vliegtuig zien neerstorten, heeft een topman van Indonesische luchtvaartmaatschappij Trigana Air gezegd tegen lokale media, schrijft Reuters. Vanuit een dorp in bergachtig gebied in Oksibil kwamen meerdere meldingen van een crash. Naar de plekken worden zoekteams gestuurd, die morgenochtend doorgaan met zoeken.

Het vermiste toestel is een binnenlandse vlucht van Trigana Air. Aan boord zitten 44 volwassen passagiers, vijf kinderen en vijf bemanningsleden, aldus de opsporings- en reddingsdienst Basarnas op Twitter. De vlucht was op weg naar Oksibil, dat eveneens op Papoea ligt.

Verdwenen vlak voor de landing

Op het moment dat de luchtverkeersleiding het contact kwijtraakte, stond het toestel op het punt om te gaan landen, zo stelt een woordvoerder van het Indonesische ministerie van verkeer tegenover het Franse persbureau AFP. Wat er toen is gebeurd, is nog onduidelijk. De zegsman:

“We zijn nu in overleg met de lokale autoriteiten. Het weer is momenteel erg slecht. Het is er donker en het is heel bewolkt. De weersomstandigheden zijn dus niet bevorderlijk voor het zoeken. Bovendien is het gebied bergachtig.”

De Indonesische reddingsdienst heeft een vliegtuig ingezet om vanuit de lucht naar het toestel te zoeken. Vanwege het slechte weer en de invallende duisternis is die actie na een paar uur gestaakt. Morgen wordt verder gezocht naar het toestel.

Strengere regels ingevoerd

Indonesië heeft geen heel goede reputatie als het op veiligheid in het vliegverkeer aankomt. In december verdween bijvoorbeeld een toestel van AirAsia tijdens een vlucht van Surabaya in Indonesië naar Singapore. Niet veel later werd bekend dat het toestel met 162 inzittenden in zee was neergestort.

Voor de Indonesische overheid was dat toen aanleiding om strengere regels in te voeren voor vliegverkeer. Ook wil het land de eigen, verouderde vloot van de luchtmacht nog eens onder de loep nemen. De directe aanleiding daarvoor was het neerstorten van een militair transportvliegtuig in juli. Daarbij kwamen toen meer dan honderd mensen om.

De route van de vlucht: