Grote schepen, Lowlands, en halfjaarcijfers van ABN Amro en Rabobank

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

Ze komen weer: studenten, toeristen

Maandag beginnen de introductieweken in Delft, Maastricht, Nijmegen en Rotterdam. Als je zakelijke ambities hebt zit je goed op de Erasmus, blijkt uit een analyse van NRC Q.

Het CBS komt met cijfers over het belang van toerisme voor Nederland. Toerisme in Europa is booming, zó booming dat steden van Amsterdam tot Venetië van alles proberen om de drukte te spreiden. En er zullen nog veel meer Chinezen komen.

Het cijferseizoen heeft deze week nog een staartje. Dinsdag komt de grootste retailer ter wereld met halfjaarcijfers: het Amerikaanse Walmart (jaaromzet 473 miljard dollar). Spijkerbroeken aan onder werktijd, exit irritante nummers van Céline Dion, iets hogere lonen én de thermostaat 1 (!) graad hoger: topman Doug McMillon wil blijere werknemers. Investeerders van het oerconservatieve concern zijn er niet onverdeeld enthousiast over: de beurskoers ging afgelopen halfjaar 15 procent omlaag. Niet langer is Walmart (233 miljard dollar), maar webwinkel Amazon (248 miljard dollar), de grootste retailer op de beurs.

Grote schepen uit alle windstreken, het allereerste NK Waterfietsen én stampvolle hotels in Amsterdam: woensdag begint botenparade Sail, het grootste evenement ter wereld in zijn soort.

Griekenland, arbeidsmarkt

Donderdag ontvangt Griekenland een noodlening van 25 miljard euro. 3,2 miljard euro kan meteen worden overgeboekt naar de ECB, want diezelfde dag is de deadline voor het terugbetalen van één van de vele leningen die nog openstaan. De ellende is echt nog niet voorbij voor Griekenland, analyseerde NRC Q eerder.

Het CBS komt met arbeidsmarktcijfers en een update over het consumentenvertrouwen. De economie groeit door het terugschroeven van de gaswinning minder hard, bleek vrijdag al: toch zijn er afgelopen kwartaal 100.000 banen bijgekomen.

Rabobank, ABN Amro

Ahold presenteert halfjaarcijfers - voor het laatst als los bedrijf voordat het supermarktconcern met het Belgische Delhaize fuseert. Ook Rabobank komt met halfjaarcijfers. Topman Wiebe Draijer is bezig met een enorme organisatie - die niet altijd eerlijk verloopt, blijkt uit een bericht van de OR. Tot en met 2016 moeten 9.250 van de circa 60.000 banen verdwijnen, waarvan 1.250 op het hoofdkantoor.

Vrijdag huizenmarktcijfers én de halfjaarupdate van ABN Amro, dat druk bezig is met de voorbereidingen van de beursgang. Met Kendrick Lamar en Ben Howard als hoofdacts is het van vrijdag tot en met zondag tijd voor Lowlands, dat voor het eerst sinds 2005 niet is uitverkocht. NRC Q zocht bij de vorige editie uit hoeveel horeca-ondernemers op het muziekfestival moeten afdragen aan de organisatie.

    • Anna Vossers