Een beetje zomer heeft een hitje

Foto iStock

Ooit was er geen ontsnappen aan: de zomerhit. Je hoorde ‘m in de cafés, bij het zwembad, in de winkels en bijna volcontinu op de radio. En hoewel de hitparade nog bestaat, is een zomerhit door het digitaal streamen van muziek niet meer zó alomtegenwoordig.

Hitparades hebben nauwelijks betekenis meer: een nummer-1-hit stelt weinig meer voor. Voornamelijk gebaseerd op downloadcijfers en airplay zijn hitparades een gemakkelijk doelwit van marketingcampagnes. Internet heeft ook de consumptie van popmuziek veranderd. Er wordt nu vooral, in stilte en individueel, met ‘oortjes’ in de oren naar geluisterd.

In 2015 schallen de zomerhits dan ook niet meer over de stranden. Ook in de publieke ruimtes waar nog wel muziek klinkt, zijn ze niet meer te horen. In winkels als Albert Heijn en HEMA, en ook in cafés, klinkt bijna uitsluitend muziek die wordt verzorgd door professionele muziekleveranciers die zijn gespecialiseerd in ‘tijdloze pop die niemand stoort’, zoals nummers van The Doobie Brothers en Hall & Oates.

De Zomerse 50

Op internet is intussen een ware zomerhitcultuur ontstaan. Het wemelt er van de sites met overzichten van oude en nieuwe zomerhits. Sinds 2001 bestaat, in navolging van de Top 2000, de Zomerse 50, een site waar bezoekers hun top 5 grootse zomerhits kunnen indienen.

Maandag wordt de top-50 van deze zomer bekendgemaakt. “Voor het eerst sinds jaren is er deze zomer geen nummer dat er met kop en schouders bovenuit steekt”, volgens de site. Ook op Drank & drugs, dat afgelopen week naar de vijfde plaats van de Top 40 zakte, was niet buitensporig vaak gestemd.

Echt en vals

Zoals te zien in allerlei zomerhitlijsten, zijn er échte zomerhits en valse zomerhits. De echte zomerhit staat tijdens de zomerweken hoog in de hitparade en wordt zo de soundtrack van de zomer van een bepaald jaar. De valse zomerhit gaat alleen over de zomer of heeft een zomerse titel, maar is geen soundtrack van een zomer.

The Boys of Summer van Don Henley is bijvoorbeeld een valse zomerhit. Het nummer over vakantieliefdes staat al jarenlang hoog in de Zomerse Top 50, maar was in Nederland slechts een bescheiden hit in februari en maart van 1985.

Dit zijn échte zomerhits:

En dan een van de meest exotische zomerhits aller tijden:

Dragostea din tei, dit Roemeense nummer dat in 2004 een hit werd, in twee uitvoeringen: een van het Moldavische jongenstrio O-Zone, en een van de Roemeense zangeres Haiducii. Weinig Nederlanders begrepen de Roemeense tekst over ‘liefde onder de lindenboom’, maar iedereen kan zich de kreet ‘Ma-ia-hie, ma-ia-hoe’ herinneren. Fijne zomer nog.

    • Bernard Hulsman