Dodental explosies Tianjin stijgt naar 112, nog 95 mensen vermist

Het aantal doden als gevolg van explosies in de Chinese stad Tianjin is opgelopen tot 112. De situatie in het rampgebied bleek gisteren nog niet onder controle. De brand laaide opnieuw op.

Een inwoner van de stad Tianjin laat foto's zien van huizen die zijn verwoest door de explosie.
Een inwoner van de stad Tianjin laat foto's zien van huizen die zijn verwoest door de explosie. Foto EPA / Ng Kong

Het aantal doden als gevolg van explosies in de Chinese stad Tianjin is opgelopen tot 112. Dat meldt staatspersbureau Xinhua.

Er worden nog 95 mensen vermist, onder wie 85 brandweerlieden. Meer dan 720 mensen raakten gewond bij de explosie.

Tot nu toe zijn 24 van de dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. In het ziekenhuis liggen nu nog 722 gewonden, waarvan 58 ernstig.

Update 14.00 uur:
Militairen en reddingswerkers in Tianjin proberen zoveel mogelijk chemicaliën weg te halen voordat het gaat regenen. Regen zou tot nieuwe chemische reacties en explosies kunnen leiden. De hulpverleners dragen speciale kleding en gasmaskers.

Situatie gisteren nog niet onder controle

De situatie in het rampgebied bleek gisteren nog niet onder controle. De brand laaide opnieuw op en omdat de wind was gedraaid, konden omwonenden in aanraking komen met giftige stoffen in de lucht.

Mensen binnen een straal van 3 kilometer van de terminal zijn geëvacueerd. Het ging onder meer om ontheemde omwonenden die onderdak hadden gezocht in een school.

Het is niet duidelijk hoeveel personen door de ramp hun huis moesten verlaten. Xinhua sprak eerder over 6300 mensen.

Giftige chemicaliën

Door de ontploffingen zijn chemische stoffen vrijgekomen, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Persbureau AP meldt dat twee door de overheid gecontroleerde nieuwsmedia, The Paper en de Southern Metropolis, melden dat er in de opslagplaats 700 ton aan natriumcyanide lag opgeslapen. Dat is zeventig keer meer dan toegestaan volgens de lokale autoriteiten.
Natriumcyanide is een giftige stof die bij contact met water ontvlambaar gas kan vormen.

President Xi Jinping heeft de autoriteiten opgeroepen de veiligheid te verbeteren en de lessen te leren waar volgens de Chinese leider met bloed voor betaald is. Hij bracht vandaag een bezoek aan het rampgebied.

Uitgebrande auto's en flatgebouwen in Tianjin.

Uitgebrande auto’s en flatgebouwen in Tianjin. Foto EPA / Wu Hong

Wat is er gebeurd?

Woensdagnacht vonden explosies plaats in een opslagloods van containers met chemicaliën. De twee ontploffingen waren tot ver in de omgeving te voelen. Containers, auto’s en kantoren werden volledig verwoest.

De ontploffingen waren zo hevig dat ze werden geregistreerd als seismische activiteit door China’s Nationale Aardbevingsnetwerk. Een seismometer 160 kilometer ten noordwesten van Beijing, ontving signalen van 2.3 en 2.9 op de schaal van Richter.

Een luchtfoto van het rampgebied.

Een luchtfoto van het rampgebied. Foto EPA

De ramp in de Chinese havenstad is mogelijk veroorzaakt door het ondoordacht blussen van de brand in de opslagloods. Door de brand aanvankelijk met water te bestrijden, kan volgens deskundigen een kettingreactie op gang zijn gekomen met fatale gevolgen.

Onder de doden zijn 21 brandweerlieden.